Защо се бави пускането в експлоатация на моста над река Осъм?

Интервюта с Донка Михайлова и инж. Николай Райковски

Защо се бави пускането в експлоатация на моста над река Осъм? – Това е най-често задавания въпрос от читатели.

Защо се бави пускането в експлоатация на моста над река Осъм?
Багерът, който извършва довършителните дейности

Във връзка с многобройни запитвания кога ще бъде пуснат  и защо е ограничено преминаването по него, се обърнахме към кмета на Община Троян Донка Михайлова и инж. Николай Райковски – Директор на Дирекция „Строителство” към Общинска администрация.
В понеделник (30 август) във връзка с получена бележка от Басейнова дирекция  „Дунавски райони“ към Министерството на водите и околната среда (МОСВ) заради изисквания, свързани с речното дъно на реката (извън строителните дейности по моста), се е състояла среща между представители на Агенция пътна инфраструктура (АПИ), строителната фирма изпълнител, Надзорния съвет и Община Троян като заинтересована страна.

Защо се бави пускането в експлоатация на моста над река Осъм?
Погледнато под моста

Оказва се, че дъното на река Осъм (от източната страна) не е коригирано както трябва.
Поради котата ( кота най-често се употребява за обозначаване на господстваща височина или на възвишение, от което се открива най-добър обзор) строителят трябва да влезе да довърши работата – така, както проектът го изисква. Част от скалната маса на дъното трябва да бъде занижена, за да се осигури светлият отвор на моста. Реално дъното – и то става въпрос за 20 см – трябва да бъде „свалено“ така, че да се избегне преливане на моста, ако евентуално нивото на реката се вдигне и водата може да прелее над моста.
„Ние категорично сме изпратили писмо до АПИ, с което сме изказали нашето становище. Ние държим проектът да е изпълнен такъв, какъвто е одобрен от Басейнова дирекция “ Дунавски райони“ Плевен – поясни инж. Райковски.Защо се бави пускането в експлоатация на моста над река Осъм?
Вчера при нарочна проверка установихме, че по проблема се работи.
„ Смятаме, че не е нещо фатално. Не е нещо, което да не може да бъде коригирано и реално довършено. Очакваме в рамките на една седмица строителят да си довърши работата, да представи вече коректните данни, които биха се одобрили от всички страни и тогава да се премине към приемане на обекта.” – посочи Райковски

Все още инж. Райковски не може да каже точно кога ще се пререже лентата официално. Неофициално по моста преминават съвсем спокойно моторни превозни средства, въпреки бетоновите прегради.
На срещата, освен този проблем, са били обсъдени и изчистени всички детайли и текущи проблеми, за да се ускори процесът за пускане в експлоатация на мостовото съоръжение.

Донка Михайлова поясни още, че мостът ще спестява по 3 км за пътуващите от Ловеч и за Ловеч – от фирма „Велде България“ (Лесопласт) към магазин Lidl.
Мостът е важна стъпка към сериозна идея за издърпване на движението на моторни превозни средства извън територията на града. На практика при изграждане на трасето по западния бряг на река Осъм мостът ще направи по-икономичен пътя на транзитно преминаващите коли и ще премахне минаването през двата жп прелеза – този на „Кози вир” и на „Лесопласт“ (Велде България ООД). „Считаме, че в комуникационно отношение с времето и през годините мостът ще играе още по-голяма роля за изместването на транзитния трафик извън централната част на града“ – посочи още Михайлова.
Тук трябва да уточним, че от АПИ бяха поставили табели и знаци, указващи, че може да се преминава през моста, но поради все още недоизчистени детайли по мостовото съоръжение Община Троян изиска те да бъдат премахнати.

Защо се бави пускането в експлоатация на моста над река Осъм?
Преградите…
Защо се бави пускането в експлоатация на моста над река Осъм?
ул „Крайречна“

На моста в момента са поставени бетонови блокчета, но явно мераклиите да преминават през моста не се съобразяват и все така има движение по съоръжението. От Общинска администрация нямат тревога за безопасността, но все пак призовават да не се минава по него и да се изчака пускането му в експлоатация.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button