100 милиона лева за различни COVID мерки ще получат общините

100 милиона лева за различни COVID мерки и 47 милиона за зимно почистване ще получат от централния бюджет към общините.

Това стана ясно след среща между финансовия министър Валери Белчев и ръководството на Националното сдружение на общините в България.100 милиона лева за различни COVID мерки ще получат общините

По думите  на кметът  на община Троян Донка Михайлова в срещата на ръководството на УС на НСОРБ с министър-председателя Стефан Янев са  обсъждали  теми, свързани със средствата за общините от актуализацията на бюджета, подготовката на бюджет 2022 г., теми от Плана за възстановяване и устойчивост, подготовката за зимно поддържане на пътищата, разплащанията на държавата към строителния бранш, готовността на общините за организиране на предстоящите избори и др. актуални теми. Участници от страна на Министерски съвет освен премиера бяха Атанас Пеканов, заместник – министър председател, Валери Белчев – Министър на финансите, Виолета Комитова – Министър на регионалното развитие, Даниела Везиева – Министър на икономиката, зам. министри.

„Договорихме, че започваме преговори по бюджет 2022, че ще бъдат търсени резерви за повече средства за проекти за улично осветление в Плана за устойчивост, че ще бъде дадена възможност от МФ за финансиране на широк кръг допълващи и компенсиращи мерки за ограничаване на последствията от COVID. Министърът на финансите пое ангажимент до края на годината общините да получат 25% от предвидените средства за зимно поддържане. Изразихме готовността на общините за организацията на изборите. Средствата ще могат да се отчитат до края на 2022 година като допълваща компенсираща субсидия за дейности в общините, които са свързани с ограничаване на последствията от COVID кризата“, завършва зам.-председателят на НСОРБ

Още този месец общините ще получат една четвърт от 47-те милиона лева за зимно поддържане на общинските пътища сезон 2021/2022, каза финансовият министър.

Останалата част от средствата ще бъде изплатена през януари, посочи той.

Допълнителните 100 млн. лв. подкрепа за COVID също няма да бъдат усвоени до края на 2021 година, защото още няма методика, по която ще се отпускат.

След броени дни общините и министрите ще се съберат отново, за да обсъдят параметрите на Бюджет 2022. Във финансовата рамка трябва да се заложат и компенсации заради скъпите цени на тока. Цената на електроенергията се отразява не само на бизнеса, но и общинските бюджети заради сметките на ясли, детски градини, училища и общински заведения.

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button