114 години от рождението на Иван Хаджийски

114 години от рождението на Иван Хаджийски бе отбелязан в Троян
С тържествен водосвет на новия кабинет по роботика започна патронният празник на ОУ „Иван Хаджийски“ – гр. Троян.114 години от рождението на Иван Хаджийски
„Днес откриваме кабинет по роботика, с 10 работни станции. Това са комплекти по роботика и лаптопи с лицензиран софтуер за целта.
Имаме и 3 D принтер, чрез който изработените модели ще могат да се визуализират, както и интерактивен дисплей с вграден mozaBook.
Кабинетът е ремонтиран и мебелиран за близо 10 000 лв, техниката е за 15 000 лв, като имаме още два интерактивни дисплея за други учебни стаи.
Част от ремонта е по програма „Обществен форум“, а техниката е закупена по директен проект към МОН.
Имаме спечелен проект по национална програма „Бизнесът преподава“, по който няколко учители ще бъдат обучени как да боравят с тази нова, модерна апаратура, за да можем после ние да научим и децата.
Вече имаме и първото задание за работа в кабинета по роботика. Управителят на сервиз „Миховски ауто“ г-н Иван Миховски обяви конкурс за 3D макет на автомобил или двигател. Децата ще трябва да се справят със задачата до края на първия учебен срок, а наградата е интерактивно занимание в сервиза. Това е много важно за нашите ученици, защото така работим за тяхното ранно кариерно ориентиране. Голяма част от децата след 7 клас се насочват към авто-монтьорската паралелка. И така, чрез подобни съвместни инициативи с работодатели, създаваме бъдещите инженери.
Тъй като кабинетът по роботика е единствен по рода си в областта и в общината, ние предлагаме възможност и каним ученици и от други училища да работят в него, като догодина това ще стане част от обученията по „Занимания по интереси“ – това сподели директорът на ОУ „Иван Хаджийски“ Ралица Бенчева.
Патронният празник продължи с поднасяне на цветя и венци пред паметника на Иван Хаджийски в двора на училището и на централен площад „Възраждане“.
Последната инициатива беше премиерата на филма „Колелото на бита“, посветен на Иван Хаджийски, кадри от който са заснети и в ретро кабинета в училището.114 години от рождението на Иван Хаджийски 114 години от рождението на Иван Хаджийски 114 години от рождението на Иван Хаджийски
Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button