Държавните служители ще трябва да имат зелен сертификат

Нов срив на сайтовете на Националната здравно-информационна система

Държавните служители  и учителите вероятно  ще трябва да имат зелен сертификат до 4 седмици държавните служители и учителите

Това обяви заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров в ефира на NOVA, цитирано от Троян експрес и областта.

Той обясни, че в настоящата заповед служителите в администрациите са изключени, защото това щяло да попречи на услугите и за гражданите, и за бизнеса.

“Има идея да се даде гратисен срок на тези хора да се ваксинират. В момента това се обсъжда на ниво министри. Идеята на МОН е да се включат и учителите”, каза д-р Петров. Той подчерта, че тези, които не притежават зелен сертификат и нарушават мерките, ще бъдат глобявани. За физически лица санкцията е до 1000 лв. Ако има съмнение, че документът е фалшив, може да се повдигне обвинение. При системни нарушения пък обектите могат да бъдат затваряни и да им се отнема правото да работят със здравен сертификат. Органите, които проверяват, са РЗИ, полицията и служители на общините.

Зам.-министърът заяви още, че сертификатите са дали възможност на обектите за развлечение да работят. Според него, при тези цифри на заболеваемост, единствената алтернатива е била налагането на локдаун.

Нов срив на сайтовете на Националната здравно-информационна система и Единният информационен портал. И двата – не работят в момента. През първия се вадят т.нар. „зелени сертификати“, които са задължителни от днес за влизане в редица обекти на закрито, а вторият дава обобщени данни за заболеваемостта.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button