Изложба посветена на майстора Минко Банковски

Изложба посветена на майстора дървостругар Минко Банковски ще се открие на  14.10.2021 г. в 13 ч. в Музея на занаятите. Тя е е наречена „На спомена сред кръстопътните видения”

Свързани статии

Минко Банковски е трето поколение майстор по дървообработване, който наследява и доразвива уменията на баща си и дядо си като „профилира” творчеството си – стругарство и копаничарство. През 1962 г. участва в Националната конференция по въпросите на народните изкуства, през 1966 г. става един от първите членове на Ателието на троянските майстори, а от 1971 г. е член на Задругата на майсторите.

Участва в международни и национални изложби в Орешак, Копривщица, прави самостоятелни изложби в Плевен, Карлово, Пловдив, Будапеща, Варшава, Варна, София,Троян, Ловеч, Свищов, представя се в общи изложби в Куба, Унгария, Чехословакия, СССР, Мексико, Канада, Корея, Афганистан, Холандия, Гърция.
В момента във фондовете на Музея на занаятите се съхраняват над 260 негови творби от различни периоди, което го прави един от най-добре представените майстори. Заслугата му за популяризиране на троянското дървостругарство през втората половина на XX век не трябва да остава само в музейните проучвания и документи. Освен тайните на дървото, Минко Банковски прави опити за изява и с перото. През 1993 г. излиза неговата книга „На спомена чрез кръстопътните видения”.

Изложбата се състои от негови стругарски произведения, допълнени с 5 броя винилни табла на рол банер стойка, съдържащи информация за живота, творчеството и наградите му, както и негови мисли.
Изложбата ще се открие в деня празника на града и ще остане до началото на месец декември.

Източник
Музей на занаятите в Троян

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button