„Колелото на бита“ – премиера в Троян

„Колелото на бита“ с  режисьор Калина Липовска е документален филм за живота на Иван Хаджийски."Колелото на бита" - премиера в Троян
Филмът проследява и живота на вековни троянски родове. За бита, душевността и корените на прадедите си разказват техните съвременници.Сценарист и режисьор: Калина Липовска и Симона Попова, Оператор: Калина Липовска, Музика: Васил Георгиев (Васко Кръпката)
Във филма участват:

Възпитаниците на театрална школа „Нюанси“ – гр.Троян:

и Възпитаниците на театрална школа „Водолей“ – София:

Втори оператор: Мартин Ромеов
Звук: Никола Михайлов
Монтаж: Калина Липовска

Проектът е част от програма „Деца играят за деца“ и „Гласовете им чуваме“ на сдружение „Арт асоциация „Водолей“ и представлява компилация от две части:
Първата – Документален филм за живота на Иван Хаджийски.
Втората проследява живота на вековни троянски родове. За бита, душевността и корените на прадедите си разказват днешните им наследници:

Участват: Христо Шойлеков, Пламена Койновска, Мария Лучева, Анджела Емануилова, Александър Георгиев, Теодора Вачкова, Христиана Спасова и Евтим Шушалов от  театрална школа „Нюанси“.
Проектът се осъществява със съдействието на Община Троян

Премиерата му е утре 13.10.2021 г. в салона на читалище Наука – 1870″ Троян от 16:00 часа.

Симона Попова е познайник на Троянската културна общественост.. Тя заедно с Теодор Лука и други техни колеги  създадоха  – Асоциация на частните театрални школи за деца и юноши в България

Тя е сценарист, продуцент, режисьор и актьор. Председател е на Управителния съвет на новосъздадената Асоциация на частните театрални школи за деца и юноши в България. Попова е ментор на децата в главните роли в „Кръвта на пеликана“ – немско-българската продукция, която наскоро бе аплодирана в специалната програма на кинофестивала във Венеция и пожъна успех на „Златната роза“ във Варна. Лентата разказва за необичайната съдба на две осиновени от немска гражданка български деца. В известен смисъл „Кръвта на пеликана“ продължава и славната традиция от времето на „Куче в чекмедже“, „Васко да Гама от село Рупча“, „С деца на море“.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button