Литературен клуб „Орфей” гостува в Ловеч по случай деня на поезията

Литературен клуб „Орфей” към НЧ „Наука – 1870” Троян гостува в  Клуба на дейците на културата Ловеч по случай деня на поезията и музиката.Литературен клуб „Орфей” гостува в Ловеч по случай деня на поезията

Свързани статии

Талантливите деца представиха пред любителите на словесното изкуство своя втори сборник „Гласът на душата”, който стана факт благодарение на любезното финансово съдействие на Община Троян и безвъзмездната морална и парична подкрепа на д-р Валентина Александрова. Децата от творческата формация (която съществува вече пета година) впечатлиха публиката на областния град със своите хуманни прозрения, написани в поезия и проза.

Госпожа Пенка Чернева (ръководител на КДК – Ловеч) откри вечерта, като обърна специално внимание на девиза: „Литературата е гласът на Душата”, неразделна част от артистичната емблема на клуба. Чернева сподели, че творбите в алманаха носят свой специфичен почерк, разкриващ идея за дълбоко осмисляне на света, както външния, така и вътрешния – на Аза, и специално обърна внимание на един интересен факт, характерен за втория алманах, а именно богатия философски материал – афоризми и размишления, битуващи заедно с познатите литературни жанрове – стихове, разкази, есета. Отбелязано бе, че сборникът е богато илюстриран от ученически рисунки, корицата също е дело на член от литературната формация – Мария Георгиева. Вечерта бе музикално интонирана от китарата на Никола Янев, който романтично импровизираше в унисон с ефирното настроение на творческите представители, които прочетоха вдъхновено свои произведения.

За изминалите пет години през словесния кръжок са минали над четиридесет ученици (много от които и сега продължават да са негови активни членове), ала в града на люляците в конкретната поетична вечер гостуваха дванадесетокласниците Мира Вълева, Сияна Цековска, Десислава Шамова, Георги Петров, Никола Янев, Мария-Мануела Стоева и Мария Георгиева, водени от своя ръководител Лина Борджиева, както и от преподавателите от НУПИ „Проф. Венко Колев” – художника Росица Георгиева и психолога Светлана Иванова. Гости на вечерта бяха също и студентите Христо Костов и Давид Костадинов, завършили преди две години художественото училище в Троян и все още активни членове на литературния клуб.

Срещата се превърна в интересен диалог между учениците и публиката във връзка с все по-актуални за съвремието теми: добротворството, мъдростта на човешкото присъствие в света, ролята и мястото на младите хора, бъдещето на България, величието на Васил Левски и невинността на Кръстю Никифоров, чието име ще носи вече площад във Вароша. Творци от Ловеч също прочетоха свои и чужди поетични творби, с които поздравиха гостите и отбелязаха световния ден на поезията.Литературен клуб „Орфей” гостува в Ловеч по случай деня на поезията

Източник
Лина Симеонова

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button