Община Троян връчи почетни отличия за Петковден

Видео и галерия от целия празничен ден

Община Троян връчи почетни отличия за Петковден – празникът на града.Община Троян връчи почетни отличия за Петковден

Отличени бяха галерия „Серякова къща“ в Троян и Националното изложение в Орешак. Поводът е 30-годишнината от създаването на галерията и 50 години на Изложението.

Община Троян връчи почетни отличия за Петковден
Управителя на НИХЗИ Орешак – Иванка Джабараилова получи наградата

Празничният ден започна със Света Божествена литургия в църквата „Света Параскева Петка“. След това тържествено бе издигнато знамето на общината на площад „Възраждане“.
Поради лошите атмосферни условия, традиционното приветствие на кмета към гражданите и връчването на тазгодишните почетни отличия на Общината бяха в салона на Народно читалище „Наука – 1870 г.“.
Троян е известен с това, че хората в града винаги са усещали себе си като една общност, защото сме осъзнавали, че имаме общи корени и традиции, защото се гордеем с личностите в историята ни, които са национални величини, защото се прекланяме пред красотата, която създават нашите майстори и защото мечтаем заедно за бъдещето“, каза в словото си кметът на община Троян Донка Михайлова. По думите й във време на кризи троянци трябва да бъдат заедно, за да преодолеят предизвикателствата и да бъдат по-уверени по пътя си.
Ловчанският митрополит Гавриил също отправи поздрав за празника и им пожела Света Параскева Петка да ги закриля, защото тя носи в себе си вяра, надежда и любов. „Град Троян е преминал през много исторически трудности и е оцелял, защото вашите предци са имали любов към Бога и любов към вашата покровителка Света Петка. Такъв изящен, прекрасен храм са построили, който неведнъж са издигали от пепелищата и пожарите и когато Троян е бил разрушен, те първо са възстанови църквата и училището“, каза още Владиката.
С решение на Общинския съвет бяха отличени с почетен знак „Златен герб Троян“ галерия „Серякова къща“ и Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в село Орешак. Отличията се присъждат за принос в развитието на общината, оформили Троян като духовно и културно средище с дълбоки традиции. Те бяха връчени от кмета Донка Михайлова и председателя на Общинския съвет Петко Пенков. С почетна значка на Троян посмъртно беше удостоен футболният деятел Александър Николов Христов (бат Сашо)Община Троян връчи почетни отличия за Петковден
Празникът продължи с концерт на Васил Петров.
В Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства бе открита изложба „На спомена сред кръстопътните видения“, посветена на майстора дървостругар Минко Банковски.Община Троян връчи почетни отличия за Петковден
Празникът ще завърши със заря в 20.00 часа.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button