Обучение чрез преживяване и уроци от природата

Обучение чрез преживяване и уроци от природата в „Слънчевата градинка“ , ДГ „Осми март“, гр. Троян .
Осъзнаваме, че децата възприемат света чрез сетивата си и че силата на преживяното остава най-добрия урок. Водени от идеята, че трябва да прекарват колкото се може повече време на открито, сред природата, започнахме да провеждаме все повече педагогически ситуации в двора на градината. Организирахме забавни игри. Забелязахме, че най-голямо удоволствие представлява копаенето в земята, цапането с кал, изследването на нови буболечки и търсенето на съкровища в храстите.

Винаги е било така! Затова решихме, че трябва да подготвим тази среда, за да бъде тя безопасно и полезно място за игра и учене. Благодарим на нашите приятели от Фондация „Заедно“, които ни подкрепиха, за да можем да се похвалим днес с нашата образователна „Слънчева градинка“, част от вкусните био градинки. Това е „Зелена класна стая“ , в която всички заедно – родители, учители и деца получаваме безценни уроци от природата. Към момента имаме плодни дръвчета и храсти, както и седем лехи , в които отглеждаме плодове, зеленчуци и дъхави билки, но това е само началото на едно различно обучение.
Нашите цели са:
Да изградим различни зони за стимулиране на сетивата, за да може всяко дете да разгърне своя потенциал – да развие увереност и въображение, да открива всеки ден нови и интересни неща за света.
Да прекарваме смислено времето си – както децата, така и учителите. Да създадем и подходящо място за родителите, за да общуват креативно със своите деца.
Да се научим да създаваме, а не да разрушаваме
Да възпитаме уважение и благодарност към даровете на природата
За всички, които искат да узнаят повече за нашия проект и да го подкрепят, вратите на детската градина са отворени.

Реколтата е била изключително изобилна и децата с радост и апетит се нахраниха с полезна храна!,  съобщиха от детското заведение  в Троян.

Източник
https://dg8mart-tr.com/

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button