Сериозен наплив за ваксиниране в община Троян

Сериозен наплив  бе забелязан  пред Ваксинационния кабинет в Многопрофилната болница за активно лечение “ Д-р Стоев-Шварц“ –  Троян.

С публикуването на заповед РД-01-856/19.10.2021 г. на министъра на здравеопазването, която ще влезе в сила от 21.10.2021 г.   пред кабинета за слагане на ваксини имаше доста граждани на Троян  – млади и стари.

За периода от 13:00 часа до 15:30 часа се бяха ваксинирали 56 човека, спрямо 20 -30  през изминалите дни, съобщиха  от МБАЛ Троян. От здравното заведение съобщиха още, че  вече има записани  и за другата седмица – 30 човека само за един ден.

Ваксините, които бяха  сложени на троянци  бяха „Pfizer“  –   тя се слага на 2 пъти през 20 дни и „Janssen“  – еднократна доза.

В момента в Общинската болница са хоспитализирани 16 болни и 4  в Отделението по Анестезиология и интензивно лечение (ОАИЛ).Сериозен наплив за ваксиниране в община Троян

Възможностите за получаване на цифров COVID сертификат са два, съобщават от РЗИ Ловеч.

Освен в лечебните заведения, лаборатории и РЗИ, където са диагностицирани, лекувани или ваксинирани за COVID, Цифров COVID сертификат може да се свали в електронен формат от самото лице от интернет страницата на Националната здравна информационна система – https://his.bg.

В рубриката „Аз и моето семейство“ от падащо меню се избира „Цифров COVID сертификат на ЕС“, след което се попълват исканите данни.

Много е важно да се  въведе телефонен номер, който е посочен за контакт при даването на проба за изследване за COVID-19 или номера, който фигурира в регистъра на РЗИ в посочения формат. На посоченият номер ще  се получи  6-цифрен код необходим за генериране на сертификата.

Зададохме въпроса  на  желаещите да се ваксинират каква е причината – заради заповедта на МЗ или защото искат да се предпазят.  отговорите бяха различни – едни по принуда, други- по свое желание.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button