Традиционната есенна изложба на троянските художници

Традиционната есенна изложба на троянските художници  се открива на 13-ти октомври от 17.30 часа в галерия „Серякова къща” Троян.
Тази година тя ще премине под знака на Тридесетата годишнина от създаването на Дружеството на троянските художници.
6-ти юни 1991 година е денят, в който се осъществява една дългогодишна мечта на поколения троянски художници. В залата на Община Троян се учредява Дружество на троянските художници – самостоятелна юридическа организация с идеална цел. Учредителите приемат Устав на новото дружество. Избрано е и първото ръководство – председател Христо Йонков, зам.-председател Александър Димчев, секретар Дочо Терзиев и членове Енчо Ганковски, Йорданка Петрова и Янко Индерлийски. Председател на контролно-ревизионната комисия е Христо Радев.
В предстоящата изложба ще бъдат представени както нови и стари творби на троянските художници, така и на починалите членове на дружеството, с които разполагат фонд „Изобразително изкуство” на МНХЗПИ и частни колекции. Ще бъде излъчен видеозапис от откриване на Есенен салон през далечната 1993 г.
В изложбата ще има и изненади – картина на Александър Димчев с награда за живопис от троянските празници на културата през 1991 г; портрет на Доналд Тръмп – поредната провокация на Иван Хаджийски; керамикът Румен Георгиев този път участва с портрет на артиста Никола Тодев; Пламен Петров ще ни зарадва с картина от цикъла „Улични артисти”.

Свързани статии

На празника на троянските художници, очаквайте отново концерт пред галерията!
Този път за нас ще свирят невероятните момчета от Gypsy Swing Cats.
Gypsy Swing Cats е трио от виола (Влади Михайлов), акордеон (Илко Градев) и контрабас (Юрий Божинов). Звученето им насочва към традициите на френския джипси суинг, а репертоарът включва пиеси от златната ера на суинга – европейски и американски. Любовта към импровизацията и спонтанното музикално общуване обединява музикантите и прави срещите с тях изпълнени с усмивки и добро настроение.
Влади Михайлов е виолист, контрабасист и баскитарист. Бендлидер на състава за френски цигански суинг Para Hot Jazz, основна фигура в Ginger Groove, музикален партньор на Георгия Павлова (Lady G), съучастник в редица джаз начинания като детския музикален спектакъл „Алиса в страната на джаза“. Свирил на една сцена с Милчо Левиев, Венци Благоев, Веселин Койчев, Джеси Брок и много други музиканти в различни концерти и фестивали.
Юрий Божинов е контрабасист и баскитарист, оставил своя музикален отпечатък в групи като Сафо, Сленг, ПИФ, Дони и Момчил и много други. Участва в концерти и студийни записи със звездите на естрадната музика.Участва като джазмен и мотор на ритъм секцията в много от най-големите фестивали, редом със звездите на сцената.
Илко Градев е един от най-колоритните акордеонисти на българската сцена. Познат e на публиката от джаз състави като Acoustic Soul, желан гост на квартетите Para Hot Jazz и Ginger Groove. Tой често може да бъде видян в компанията на певици като Деси Андонова и Георгия Павлова (Lady G) и е важна част от групата на Митко Таралежков. Известен e и на публиката в Румъния като аркордеониста на композитора Cari Tibor и неговият Tango Orchestra.

От галерия „Серякова къща” призовават: „Облечете се дебело и настройте сетивата си за поредната доза „музика и изкуство за изтънчен вкус“. Ще има и по чашка червено вино”

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button