Традиционната есенна изложба на троянските художници

Традиционната есенна изложба на троянските художници  се открива на 13-ти октомври от 17.30 часа в галерия „Серякова къща” Троян.
Тази година тя ще премине под знака на Тридесетата годишнина от създаването на Дружеството на троянските художници.
6-ти юни 1991 година е денят, в който се осъществява една дългогодишна мечта на поколения троянски художници. В залата на Община Троян се учредява Дружество на троянските художници – самостоятелна юридическа организация с идеална цел. Учредителите приемат Устав на новото дружество. Избрано е и първото ръководство – председател Христо Йонков, зам.-председател Александър Димчев, секретар Дочо Терзиев и членове Енчо Ганковски, Йорданка Петрова и Янко Индерлийски. Председател на контролно-ревизионната комисия е Христо Радев.
В предстоящата изложба ще бъдат представени както нови и стари творби на троянските художници, така и на починалите членове на дружеството, с които разполагат фонд „Изобразително изкуство” на МНХЗПИ и частни колекции. Ще бъде излъчен видеозапис от откриване на Есенен салон през далечната 1993 г.
В изложбата ще има и изненади – картина на Александър Димчев с награда за живопис от троянските празници на културата през 1991 г; портрет на Доналд Тръмп – поредната провокация на Иван Хаджийски; керамикът Румен Георгиев този път участва с портрет на артиста Никола Тодев; Пламен Петров ще ни зарадва с картина от цикъла „Улични артисти”.

На празника на троянските художници, очаквайте отново концерт пред галерията!
Този път за нас ще свирят невероятните момчета от Gypsy Swing Cats.
Gypsy Swing Cats е трио от виола (Влади Михайлов), акордеон (Илко Градев) и контрабас (Юрий Божинов). Звученето им насочва към традициите на френския джипси суинг, а репертоарът включва пиеси от златната ера на суинга – европейски и американски. Любовта към импровизацията и спонтанното музикално общуване обединява музикантите и прави срещите с тях изпълнени с усмивки и добро настроение.
Влади Михайлов е виолист, контрабасист и баскитарист. Бендлидер на състава за френски цигански суинг Para Hot Jazz, основна фигура в Ginger Groove, музикален партньор на Георгия Павлова (Lady G), съучастник в редица джаз начинания като детския музикален спектакъл „Алиса в страната на джаза“. Свирил на една сцена с Милчо Левиев, Венци Благоев, Веселин Койчев, Джеси Брок и много други музиканти в различни концерти и фестивали.
Юрий Божинов е контрабасист и баскитарист, оставил своя музикален отпечатък в групи като Сафо, Сленг, ПИФ, Дони и Момчил и много други. Участва в концерти и студийни записи със звездите на естрадната музика.Участва като джазмен и мотор на ритъм секцията в много от най-големите фестивали, редом със звездите на сцената.
Илко Градев е един от най-колоритните акордеонисти на българската сцена. Познат e на публиката от джаз състави като Acoustic Soul, желан гост на квартетите Para Hot Jazz и Ginger Groove. Tой често може да бъде видян в компанията на певици като Деси Андонова и Георгия Павлова (Lady G) и е важна част от групата на Митко Таралежков. Известен e и на публиката в Румъния като аркордеониста на композитора Cari Tibor и неговият Tango Orchestra.

От галерия „Серякова къща” призовават: „Облечете се дебело и настройте сетивата си за поредната доза „музика и изкуство за изтънчен вкус“. Ще има и по чашка червено вино”

 

Свързани статии

Back to top button