Засега ситуацията в училищата на община Троян е спокойна

Засега ситуацията свързана с COVID-19 в троянските училища е спокойна, каза зам.-кмет  на Община Троян Розалина Русенова  за репортер на  Троян експрес
По подадени справки в петък от директорите на училищата и детските градини на територията на община Троян има много малко отсъстващи ученици. 20-процентовата граница за болни деца или 30-процентовата –  под карантина – не са достигнати. От Община Троян ни уверяват, че засега няма място за тревога . Следи се какво се случва, информацията ежедневно се обработва.
На този етап няма висок процент заболеваемост при децата. Повечето са настинки, а не с COVID. – 19 Единични са случаите на заболели или карантинирани поради заболели близки, поясни г-жа Русенова.

„Имаше една единствена карантирана паралелка. Тя беше от Средно училище ”Васил Левски”, но вече учениците са се върнали в клас. Преди това имаше една диагностицирана учителка от детско заведение, и тя е вече на работа. Нямаме вече тревожна ситуация в училищата“, каза ресорния кмет Розалина Русенова.
Относно посещенията по концерти, конференции и други събития на закрито – ще се спазва заповедта на Министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. (текстът ще прочетете в самата заповед)
Вижда се, че заболеваемостта расте главоломно. Всички легла в Белодробна болница Троян с заети. Д-р Цветомила Дудевска е споделила пред зам.-кмет Русенова, че всички хоспитализирани в болничното заведение  не са ваксинирани. В Общинската болница (МБАЛ) леглата също са заети и има вероятност да се увеличавaт бройките легла за лекуване на COVID-19.
Според Русенова е хубаво всеки да се ваксинира, особено този месец – октомври, когато има много респираторни заболявания.

Днес след обяд ще има заседание на Временния щаб.

Ето и текста на Заповедта

31. Въведените противоепидемични мерки по т. 2, 4, 5, 6, 15, 17, 19, 20, 21, 25 и 26, може да не се прилагат при следните условия, когато
100% от персонала в съответния обект/лицата, заети с мероприятието са ваксинирани или преболедували COVID-19 или разполагат с отрицателен резултат от проведено преди влизане в обекта/мероприятието изследване, удостоверено с валидни
документи за ваксинация, преболедуване или изследване

Желаещите да посетят мероприятието  трябва да са ваксинирани или преболедували COVID-19, удостоверено с валидни документи  за ваксинация или за преболедуване  или представят отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в обекта/мероприятието изследване по метода на полимеразно верижна реакция за COVID-19 или бърз антигенен тест (до 48 часа преди влизане в обекта/мероприятието)
Условията  не се прилагат по отношение на лица до 18 годишна възраст

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button