Депутатите ще взимат заплата 4938 лв в новия парламент

Депутатите ще взимат заплата 4938 лв  в следващия парламент. Към тази сума обаче се добавя класът за годините трудов стаж, както и средства, предназначени с тях да плащат на сътрудници, цитирано от Стандарт за Троян експрес и областта.

Утре ще са изборите за избиране на депутати на  47 -то Народно събрание, които 5067м спрямо 5900 от месец юли. Кандидат  – президенстките двойки са 23.

Вече са ясни колко ще са заплатите на народните представители

Заплатите на депутатите, участващи в парламентарни комисии, ще бъдат 5431 лв., а председателите на комисии ще получават по 6666 лв. на месец. Заплатата на зам.-председателя на следващия парламент ще бъде 7160 лв., а на председателя – 7653 лв., съобщи „Труд“.

По време на предишния парламент не беше променено правилото депутатите да получават по три средни заплати за обществения сектор за последния месец от всяко тримесечие. Средната заплата за страната за септември е 1543 лв., а в обществения сектор е 1646 лв., сочат оповестените днес данни на Националния статистически институт.

От депутатските заплати зависи и възнаграждението на следващия президент, както и на министрите и на премиера, без значение дали кабинетът е служебен или редовно избран. Заплатите на министрите са с 30% по-високи от основното възнаграждение на депутатите. Така министрите ще взимат по 6419 лв. на месец. Премиерът ще получава 7653 лв., а президентът – 9876 лв.

 

Източник
standartnews.com

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button