Доставчик на тестове за ученици подписа договора и изчезна

Доставчик на тестове подписа договора и изчезна   от България. Това съобщи здравният министър Стойчо Кацаров на пресконференция за въвеждането на сертификат за наличие на антитела. „Единият от доставчиците подписа договора и изчезна“, призна той и посочи името му – „Булс найт“ с произход от България, е видно във видеоматериала на Троян експрес и областта.

Въпросният доставчик е трябвало да достави половината от поръчаните миналата седмица тестове, или 200 хиляди теста. Кацаров коментира, че освен 200-те хиляди тества, доставени предните дни на училищата от единия доставчик, днес ще бъдат доставени още 80 хиляди теста, които ще стигнат за първо време. От думите му излиза, че за момента губим 120 хиляди теста, или поне не се знае дали и кога ще ги получим.  Не стана ясно и дали МЗ е превело парите за тестовете на въпросния доставчик

Министър Кацаров обяви и, че намерението на ведомството му е до края на седмицата, или първият учебен ден след изборите, да осигури цялото количество – 1.4 млн. теста, които да предостави на образователното министерство – разбира се, „ако някой като спомената компания не направи нещо подобно“.

МЗ е сключило още договори с други доставчици на тестове, но досега оттам не са съобщавали такава информация. Според Кацаров въпросните тестове би трябвало да стигнат за месец напред. „Тези тестове са само за деца“, коментира още Кацаров.

„Към този момент тези тестове не са налични в базата на БЧК в с. Лозен и няма информация кога ще бъдат доставени“, признаха от МОН.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button