Излизаме от тъмночервената зона, пречупихме епидемичната вълна

Разрешават се извънкласните занимания в училищата

Излизаме от тъмночервената зона, пречупихме епидемичната вълна. Никак не беше лесно. Политическата ситуация беше всички да ни атакуват, за да извлекат дивиденти. Те го направиха, каза здравният министър по време на брифинг.

Човекът, който трябва да бъде отличен за това да не стигаме до локдаун, е проф. Мира Кожухарова, подчерта  още Кацаров . Като благодарност от МЗ, тя бе отличена със златен медал, който д-р Кацаров и връчи по време на брифинга.

„Аз изпълнявах ролята на мърморещия човек – понякога ме слушаха, понякога –  не“, каза от своя страна проф. Кожухарова, цитирана от Троян експрес и Oblastta.com

Разрешават се извънкласните занимания в училищата – това е част от  новата  заповед на Министерство на здравеопазването

Създава се и възможност за допълнително индивидуални консултации, за явяване на изпити. Това става със заповед на здравният министър, която влиза в сила от 1 декември. В заповедта се променят и възможностите за допълнително и дуално обучение.

Децата, които са били тествани сутринта, не трябва да се тестват отново следобед, обясни министърът. Относно наличието на тестове, Кацаров увери, че предоставените тестове са над 1 млн. Днес ще бъдат предоставени още толкова. В рамките на десетина дни ще бъдат доставени общо 4,5 млн. тестове, които трябвало да стигнат до края на годината.

„Ситуацията в страна допуска със съвсем внимателни стъпки да вкараме точки, с които да улесним учебния процес. Променихме заповедите, за да може процесът да е най-пълноценен. Обсъдени са с учебните власти. Причината за това е, че има деца, които имат нужда от допълнителни уроци и консултации, има нужда от провеждане на изпити”, обясни зам.-министър Златанов

Относно ваксинациите не са много брой,

По-скоро въпросът е, че у нас има по-тежки случаи и това е, защото не сме ваксинирани, обясни тя. Имаме основание да бъдем доволни, че вълната си тръгва надолу, но не бива да мислим, че опасното време е свършило. Новата вълна ще дойде, но е хубаво да не се страхуваме от нея, заяви проф. Кожухарова.

Смятам, че не е работа на здравния министър, а на Народното събрание да вземе това решение и по този начин да даде пример на обществото, заяви министър Кацаров в отговор на въпрос дали в НС трябва да се въведе изискване за зелен сертификат.

 

Одобриха ваксинацията на деца от 5 до 11 години в ЕС

След като ЕМА е одобрила ваксинацията, разбира се, че и децата в България от 5 до 11-годишна възраст ще могат да се ваксинират, заяви Стойчо Кацаров.

На децата не може да се прави медицинска манипулация без родител или настойник. По същия начин ще се извършва ваксинацията срещу ковид, обясни здравният министър в отговор на въпрос на БНТ.

Намалява се броят на хората, които се намират на болнично лечение. Върхът вече е минал, постепенно спада, обясни проф. Мира Кожухарова. По думите й, болниците сега не са изпитали тежкото натоварване от предишните вълни.

Намалява и броят на смъртните случаи, въпреки че остава висок. Според проф. Кожухарова, на първо място това се дължи на отказа от ваксинации. Може би сега с падането на вълната повече хора ще се ваксинират, смята тя.

Малко над 1 милион и 724 хиляди души са с пълен курс на ваксинационен цикъл.

Всички данни са прозрачни, открити, всеки може да ги види и да се запознае с тях в Единния информационен портал, допълни проф. Кожухарова.

Успяхме да пречупим тази вълна, на първо място на нашите сънародници, които възприеха идеята за зеления сертификат, както и на медиците в болниците, които помагаха на нуждаещите си, обясни д-р Стойчо Кацаров.

Точно днес може да се каже, че ние сме пречупили епидемичната вълна. Никак не беше лесно. Политическата ситуация беше всички да ни атакуват, за да извлекат дивиденти. Те го направиха, допълни здравният министър.

Човекът, който трябва да бъде отличен за това да не стигаме до локдаун, е проф. Мира Кожухарова, подчерта здравният министър. Като благодарност от МЗ, проф. Кожухарова ще бъде отличена със златен медал, който д-р Кацаров и връчи по време на брифинга.

Аз изпълнях ролята на мърморещия човек – понякога ме слушаха, понякога не, каза от своя страна проф. Кожухарова.Излизаме от тъмночервената зона, пречупихме епидемичната вълна

 

Ситуацията с епидемичната обстановка допуска и позволява да вкараме в нашата заповед точки за един по-пълноценен учебен процес сред учениците, обясни заместник-здравният министър д-р Александър Златанов.

Променят се възможностите за извънкласно, дуално обучение, допълни министър Кацаров. Според заповедта досега то е било възможно само в училищна среда, сега това е коригирано – могат да се извършват извънкласни занимания, индивидуално обучение, изпити, консултации с преподаватели, обясни той.

Условието за наличие на сертификат и безопасна среда не се променя. Децата, които са се тествали сутрин, не се налага да го правят и следобед. Това се отнася за всички, каза в отговор на въпрос на БНТ здравният министър.

Ние сме предоставили на МОН над 1 милион щадящи тестове, днес ще им бъдат предоставени още един милион, доставките пристигат. Имаме обществена поръчка за още 2,5 милиона теста. По наша оценка, това е достатъчно до края на учебната година.

По отношение на граничния здравен контрол – хората със зелен сертификат ще могат да влизат в страната. Смятаме да вървим в посока на минимум ограничения, но с максимален ред на противоепидемичност, каза зам.-здравният министър.

От 1 декември се удължава срокът, в който човек може да се освободи от карантина човек, влязъл на територията на страната без зелен сертификат. От 24 часа, той става 72 часа, обясни Стойчо Кацаров.

Половината европейски държави в момента са в червената зона и това е допълнителна мярка, за да ограничим разпространението на вируса, подчерта той.

Относно новия щам от Южна Африка, Кацаров заяви, че за граждани влизащи от там у нас, няма да важи условието, че на третия ден могат да се освободят от карантина.

СЗО свиква спешна среща заради нов вариант на COVID-19

За мутанта още няма информация дали е дошъл в България, както и в европейските страни. Мисля, че е много рано да се коментира, заяви проф. Мира Кожухарова.

По отношение на ваксинациите, те все още не са толкова много. По-скоро въпросът е, че у нас има по-тежки случаи и това е, защото не сме ваксинирани, обясни тя. Имаме основание да бъдем доволни, че вълната си тръгва надолу, но не бива да мислим, че опасното време е свършило. Новата вълна ще дойде, но е хубаво да не се страхуваме от нея, заяви проф. Кожухарова.

Смятам, че не е работа на здравния министър, а на Народното събрание да вземе това решение и по този начин да даде пример на обществото, заяви министър Кацаров в отговор на въпрос дали в НС трябва да се въведе изискване за зелен сертификат.

Разбиха схема за фалшиви сертификати в Габрово

Той обясни, че под егидата на МВР, с участието на службите е създадена координация срещу разпространението на фалшиви сертификати.

Самият вирус е най-голямото наказание за хората, които се възползва от фалшиви сертификати. Това според мен, е най-глупавото решение. Надявам се все повече хора да го разберат, каза още Кацаров.

Източник
БНТ

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button