Нови ограничителни мерки влизат от утре

Тези мерки не важат, когато 100 процента от персонала и посетителите имат зелен сертификат.


Нови ограничителни мерки влизат от утре със заповед на служебния здравен министър Стойчо Кацаров, цитирани от областта и Троян експрес.

Спира се плановият прием и плановите операции в лечебните заведения в цялата страна.

Забраняват се всички масови мероприятия, групови занятия, затварят кина, театри, спортни зали, езикови центрове.

Спира се провеждането на колективни спортове на закрито с изключение на тренировки и състезания за картотекирани състезатели. Спортните състезания ще са без публика.

Затварят се ресторанти и големи търговски центрове.

Тези мерки не важат, когато 100 процента от персонала и посетителите имат зелен сертификат.

Учениците могат да се върнат в класните стаи от 8 ноември в общините, където 14-дневната заболеваемост е под 500 на 100 000 население. В момента под 500 заболели има само в областите Кърджали и Смолян.

Учениците могат да преминат към присъствено обучение само там, където има организация за тестването им два пъти седмично. Всички ученици от пети до дванадесети клас и учителите трябва да са с маски.

На всички пазари трябва да бъде въведено еднопосочно движение.

Работодателите трябва да осигурят дистанционна работа на поне половината от персонала си.

Изключение от забраната за планови операции се допуска за трансплантация на органи, тъкани и клетки, диагностика и лечение на пациенти с онкозаболявания, асистирана репродукция и раждания, рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ.
По този начин от една страна ще бъде облекчен натискът върху болниците, а от друга – ще се даде възможност ненатоварени отделения да бъдат преструктурирани в Covid звена и медицински екипи да бъдат пренасочени за обслужване на пациенти с Covid-19.

В същата заповед изчерпателно са посочени всички документи за ваксинация, преболедуване и изследване за Covid-19, които у нас се признават за „зелен сертификат“. За всеки от документите е посочен и срок на валидност.

Крайният срок за новите противоепидемични мерки е 30 ноември 2021 г.

Пълният текст на Заповедта може да прочетете Тук

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button