Първи присъствен учебен ден за малките ученици в Троян

Спад на заболяваемостта от COVID-19 в Троян, няма нито един положителен тест при децата

Първи присъствен учебен ден за малките ученици  и   щадящо тестване  се проведоха  в класните стаи преди часовете в училищата на територията на  община Троян. От всички направени 513 теста на учениците , както и на педагогически и непедагогически персонал, доброволци и др.,  няма положителни проби.

Екип на електронната медия „Троян експрес“ обходи почти всички училища в Троян и се срещна с директори и медицински специалисти.

Първото нещо, на което се натъкнахме при посещенията по училищата, че ни  бе поискан Зелен сертификат. Имаше и  вариант, ако нямаме такъв – да ни направят бърз тест и чак тогава да ни допуснат в сградата.

Показахме  сертификат и  се срещнахме с директорите на СУ „Васил Левски“  –  Ангел Балев и ОУ „Иван Хаджийски“ –  Ралица Бенчева. Също така говорихме с фелдшер Пенка Калева и зам.-директора по административната част – Иван Иванов,  на  100-летното училище  – бившата Троянска гимназия. С останалите директори на троянските образователни центрове се чухме по телефона

 Първи присъствен учебен ден за малките ученици в Троян
Тестовете за учениците

Всички бяха единодушни,  че  най-напред са тествани колегите им от непедагогическия и педагогическия персонал с тестове, закупени със средства  от  училището. Първи присъствен учебен ден за малките ученици в Троян

Имало е   доброволци (34 – общо за общината) и родители, които са   помогнали. „Бързо се справиха и учители, и ученици. Приемаха го като игра. Няма нито един положителен тест“, споделиха директорите. Родителите са били малко притеснени, но вече нямат повод за притеснение.

От училищните ръководства поясниха още, че тестовете ще се правят  провежда по указания график от Министъра на Образованието и науката, Николай Денков – понеделник и четвъртък.

Направени са 513 теста на подрастващите, на педагогически персонал и  непедагогически персонал, медицински специалисти и други,  са направени  общо153 теста, които също са отрицателни.

 Първи присъствен учебен ден за малките ученици в Троян
Тестовете за педагогически и непедагогически персонал. те се закупват от училищните ръководства

Първи присъствен  учебен ден  на  територията на общината  се обучават  513 ученици в 41 паралелки. В Троян  с е обучават в момента  476  ученици, в училищата на селата Орешак, Черни Осъм и Борима  са започнали редовни учебни занятия общо 37.

За наша радост им спад на заболяваемостта от COVID-19 в Троян – вече е 904 на 100 хил.население спрямо 1086 – миналата седмица

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button