Послание за взаимодействие и национална мобилизация

Послание за взаимодействие и национална мобилизация и ваксиниране отправи министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров, който даде брифинг заедно с представители на национално представителни пациентски организации. Ситуацията е критична, изправени сме пред огромна заплаха и за това е нужно общо действие. Отправяме призив за взаимодействие и национална мобилизация.

Отправяме призив към българския народ да се пазим. Особено в последния етап на пандемията доказа, че без медицински сестри и акушерки ситуацията е много трагична, заяви председателят на Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева. Обяснявахме, че трябва да се спазва социална дистанция и гражданите да се имунизират. За съжаление не бяхме разбрани. Вече около 45% от медицинските сестри у нас са имунизирани, за съжаление те са малко. Здравната система трябва да оцелее и да продължи да съществува, каза още Василева, цитирани от Троян експрес и областта

Д-р Николай Шарков, председател на Българския зъболекарски съюз уточни, че моментната картина е тежка. Заяви, че над 40% лекари по дентална медицина са ваксинирани. Това е добро, но не много добро, защото лекарите по дентална медицина работят „на входа на инфекцията“. Единственото, което може да ни спаси, е ваксинацията, каза още той.

Проф. Сербезова, председател на Българския фармацевтичен съюз заяви, че над 90% от хоспитализираните пациенти не са ваксинирани. Заяви, че страхът се бори със знание, знанието трябва да се предостави от лекари, специалисти, от институциите по достъпен и разбираем начин. Агенцията по лекарствата също трябва да вземе отношение към тази позакъсняла образователна кампания. Само апелът няма да свърши работа, трябва да имаме план, който да включва всички институции да преборим този страх. Числата са категорични, ясни. Напомням, че в момента се печели от много голяма дезинформация, трябва да изтръгнем хората от този кръг на дезинформация, добави Сербезова.

Д-р Иван Маджаров, председател на БЛС заяви, че на фона на 90% от хората, които твърдят, че ваксината помага и ваксините са спасили човечеството, се явяват такива, предимно политици, които да спорят и твърдят неща, които носят след себе си само страдание и смърт. Защото нито едно от тези твърдения не се потвърди през последните 1-2 години, каза д-р Маджаров. Никой не иска да уврежда своите пациенти, каза още той.

Пламен Таушанов, председател на БАЗП даде пример как хората не са искали да ваксинират децата си от морбили и са се разболели 24 000. Призова за кампания, която да проучи какви са нагласите. Заяви, че е нужно да се разграничава истината от лъжата.

Председателят на сдружение за развитие на българското здравеопазване д-р Боряна Ботева призова специалисти да представят безпристрастна и научно доказана информация, а не такава, която наклонява везните за или против. Ако хората имат точната информация, ще се ваксинират, каза д-р Ботева. Тук трябва да се работи доста и това е моята препоръка към Министерство на здравеопазването, допълни тя.

Министър Кацаров уточни, че тази вълна е най-тежката, като делта вариантът е най-опасен и смъртоносен. Здравната система се справя до момента добре, но следващите седмици ще бъдат критични. Нека проявим отговорност, за да се справим с тази криза, каза той.

Кацаров се обърна към медицинските служители, но най-вече към тези в ковид отделенията: „Знам колко им е трудно и физически, психически и емоционално, но мога да кажа, че се гордея с тях, като виждам какво правят на предела на силите си. Но това не е само здрава криза, това е национално бедствие. Здравната система не може да се справи сама без участието на всички нас като граждани.

Ако всички ние не се вземем в ръце, трябва да спазваме няколко прости правила, можем да излезем от тази криза. Носете тези маски, ограничете контактите в следващите няколко седмици, дезинфекцирайте, проветрявайте, стойте на дистанция. Най-важното – ваксинирайте се – това е нещото, което ще ни извади от това бедствие и ще възстанови нормалния ни начин на живот, ще върне децата в училище. Всички останали мерки само отлагат“, каза още здравният министър. Той уточни, че в страните, в които се ваксинираха, умират по-малко хора.

Ваксините са безопасни, повтори той.

Източник
https://bntnews.bg/

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button