Румен Радев е новият президент на България

Румен Радев е новият президент на България след днешния балотаж, при който имаше рекордно ниска избирателна активност спрямо всички избори досега в България, съобщават от БНТ за  Троян експрес  и Oblastta.com

Радев победи с  с 65.7% срещу 31.25% на Герджиков и много ниска активна избирателност.

Новият стар президент е избран с най-малко гласове на българите. Увеличил е аудиторията си с 15%, срещу на Герджиков  – 25% в сравнение с първия тур

Той влетя в политиката непознат за широката аудитория, но добре известен на всички, свързани с армията. Той е генерал-майор от резерва. Бивш командир на Военновъздушните сили на Република България. Генерал Радев влезе в битката за президентския пост, поканен от лидера на БСП Корнелия Нинова и издигнат от Инициативен комитет.

Румен Радев е роден на 18 юни 1963 г. в Димитровград. Завършва със златен медал математическата гимназия в Хасково, а след това – като първенец на випуска – Висшето народно военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия. През 2003 г. завършва с отличен успех Военновъздушен колеж „Максуел“, САЩ – магистър „Стратегически проучвания“. Доктор на военните науки в областта на усъвършенстването на тактическата подготовка на летателния състав и симулиране на въздушния бой.

Работи като младши пилот в изтребителен авиополк в Равнец, стига до командир на 3-та изтребителна авиобаза – Граф Игнатиево. Пет години е зам.командир на ВВС, а в периода 2014-2016 заема най-високия пост – командир на Военно-въздушните сили. Награден е със знак „За вярна служба под знамената“ – III степен и Почетен знак на Министерство на отбраната „Свети Георги“ – ІI степен.

Ген. Радев е летец пилот – първи клас, има зад гърба си над 1 400 летателни часа.

През 2014 г. със свои колеги организира авиошоу „Това сме ние“ и лично изпълнява с Миг-29 фигурите от висшия пилотаж „Камбана“ и „Кобра“.

Напуска армията заради конфликт с военния министър за охраната на въздушното ни пространство.

Генерал Румен Радев влиза в президентската институция в напрегната политическа обстановка. Пред него е предизвикателството ще покаже ли висш пилотаж на високия пост в държавата.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button