Троянски биатлонисти започват битките по състезателните трасета

Владимир Илиев и Милена Тодорова, заеха четвърти места в контролни стартове

Троянски биатлонисти  от КСБ “ Аякс“  започват битките по състезателните трасета в Йостерзунд,  където започват първите за олимпийската зима стартове за Световната купа. Това са Милена Тодорова, Лора Христова и Владимир Илиев от Троян.

Те заедно  с  останалите си съотборници  – Антон Синапов, Димитър Герджиков, Благой Тодев, Мария Здравкова и Даниела Кадева пристигнаха в Йостерзунд, направиха първите тренировки по състезателните трасета.

От нашия треньорски щаб  –  Александър Касперович и Виталий Норицин и  Борислав Панков, съобщават, че всички национали са на линия и в добро здраве.

В Йостерзунд е влажно и студено време. Температурите в момента са малко под нулата, за уикенда прогнозите са за денонощно отрицателни, а през деня да достигат до минус 5-6 градуса. Сняг има достатъчно, биатлонският комплекс е в отлично състояние.

Според Ковид изискванията на Международния съюз по Биатлон (IBU) всички състезатели отново са в своеобразен „балон“, но за разлика от миналата зима сега им е позволено да са без маски на открито.

Основните цели и задачи в подготовката са изпълнени, сега остава реализацията в състезателни условия. През последните дни най-добрите ни биатлонисти и биатлонистки тренираха на сняг в Обертилиах, откъдето вчера пътуваха за Швеция. В австрийския зимен център нашите участваха и в контролни стартове на спринт и преследване, заедно със съставите на домакините, Беларус, Финландия, САЩ и др. Най-добре от българите се класираха Владимир Илиев и Милена Тодорова, заели четвъртите места.

Българите ще стартират в събота в индивидуалните дисциплини (20 км мъже и 15 км жени) и в неделя в спринтовете (10 км мъже и 7.5 км жени). Следващият втори кръг за Световната купа в началото на олимпийския сезон е отново в Йостерзунд седмица по-късно със спринтове, преследване и щафети. Годината ще завърши с два етапа съответно в австрийския Хохфилцен (10-12 декември) и във френския Анеси (16-19 декември), след което нашите се прибират по Коледа в България.

През януари са насрочени три кръга за ценния трофей: в германските Оберхоф (6-9) и Руполдинг (12-16) и във италианския Антхолц-Антерселва (20-23), преди всички да се насочат към Пекин за олимпийските зимни игри, където биатлонът е със състезания от 5 до 19 февруари.

Българите планират финалните тренировки преди отпътуването за Игрите в Пекин да бъдат в края на януари в Антхолц (Ит), високопланинската подготовка може да се окаже полезна за олимпийските стартове, които са на височина 1700 м над морското равнище.

За тази олимпиада MOK взе решение квотите да се определят до 16 януари, тъй че броят на нашите състезатели в китайската столица ще стане ясен след кръга за Световната купа в Руполдинг в средата на януари. Българската федерация си е поставила реална цел да има максимален брой участници – 4 мъже и 4 жени на олимпиадата в Пекин.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button