Учениците от 5 до 12 клас в община Троян продължават да се обучават онлайн

Учениците от 5  до 12 клас или прогимназиален и гимназиален етап  на училищата на територията  на  община Троян  ще продължават да се обучават   в Обучение от разстояние в електронна среда ( ОРЕС ), съобщиха за Троян експрес  от общинска администрация.

Поради задържане на заболеваемостта  над 500 на 100 000 (766 на 100 000 за 26.11) в община Троян учебните занятия за учениците от V до XII клас се осъществяват в ОРЕС до 3 декември (петък) включително.

За община Троян  има 8  случая на новозаболели  с COVID -19 , като има  по един случай в селата Терзийско и Старо село, в  Ломец – 2, и в града  – 4, съобщават от РЗИ.

Починала е една жена на 83 години от Троян със сърдечно заболяване.

Тестовете за COVID-19, които гарантират присъственото обучение на учениците от I до IV клас в цялата страна, са осигурени до края на следващата седмица. През последните дни регионалните управления на образованието получиха общо 310 200 теста със слюнка. Заедно с новото количество общо разпределените тестове от началото на кампанията до момента стават 1 076 200.

Над 1 млн. тестове на седмица са необходими, за да се възстанови присъственото обучение на всички ученици в цялата страна. В момента в склада на БЧК в с. Лозен край София са налични 114 300 теста.

От вчера е възможно също възстановяване на присъственото обучение за по-големите ученици със зелен сертификат, когато те са повече от половината в съответната паралелка. Признават се валидни документи за ваксиниране, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторен тест – антигенен или PCR. Частните училища получиха възможност да закупуват тестове със собствени средства, за да върнат в клас по-големите си ученици, докато чакат доставки на безплатни тестове от държавата.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button