Въвеждат зелени сертификати и за хората с антитела

Въвеждат зелени сертификати и за хората с антитела след дълги обсъждания, експертни дискусии и разговори Министерство на здравеопазването реши да се въведат зелени сертификати и за хората с антитела. Това заяви на специален брифинг в Министерство на здравеопазването министър Стойчо Кацаров, цитиран от Троян експрес и областта

Сертификатите ще бъдат въведени от четвъртък (11 ноември) и ще са валидни 90 дни.

„Изискването е изследването да бъде извършено в лаборатория и ако стойностите надвишават определените от експертите нива, човек може да получи сертификат, който ще е валиден 90 дни”, уточни д-р Кацаров.

Сертификатът ще бъде за хора, които са сравнително добре предпазени от следваща зараза с вируса, не просто преболедували, но и протектирани, каза вирусологът проф. Радка Аргирова.

Затова трябва да се въведат методите и стойностите, над които този сертификат ще важи.Той ще се отнася за хора, които са прекарали инфекцията без симптоми, за хора, които с антигенен тест са доказали заразата, за хора, които по-късно са постъпили на лечение, но нямат верификация с тест, обясни тя.

„Ще се търсят антитела от типа IgG. Те съществуват и във ваксините, и във вируса. Цифрата, която ще бъде решаващата, ще бъде 150 на BAU на ml“, добави Аргирова.

„Цифрата трябва да е над 150 антитела и тогава ще се признава, че това лице има надеждна защита. Изискването за тестовете е да имат над 90% чувствителност и да са сертифицирани. IgG са най-дълго живеещите антитела, затова изследването ще признава тези антитела. Изискването за IgG над 10 пъти над нормата, е, за да има наистина защита, защото като спаднат антителата по-ниско, те не са ефикасни и пак може да се разболеем“, добави Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button