6,75% от ученици в Троян са със зелен сертификат

6,75% ученици в Троян са със зелен сертификат, броят на ваксинираните служители е нараснал с 8%, като в едно от училищата всички служители са ваксинирани, каза зам.-кмет Розалина Русенова

Информация относно състоянието на заболеваемост и антиковид мерки в училищата и детските градини, предвид завръщането към присъственото обучение на учениците в общината.
Независимо от предизвикателствата, породени от динамиката на нормативните актове на МЗ и МОН и трайно високата заболеваемост за община Троян, отчитана от РЗИ – Ловеч, обстановката в образователните институции остава спокойна.

От момента на въвеждането на бързите тестове за учениците до сега са установени само два случая след направен щадящ тест на място. По данни на директорите няма проблеми при провеждането на тестването сред учениците, създадена е организация във всяко училище с помощта на родители и доброволци от персонала. Няма липса на маски и дезинфектанти, а тестовете се доставят всяка седмица по график от РУО- Ловеч.
В присъствено обучение вече са всички паралелки, като на обучение от разстояние в електронна среда остават около 18% от общия брой ученици. Наблюдава се тенденция към постепенно намаляване броя на децата на дистанционно обучение, тъй като родителите във всеки един момент могат да подадат декларация за присъствено обучение.

Регистрирани са 6,75% ученици със зелен сертификат, като процентът е нараснал през последната седмица. Този факт, вероятно, се дължи на желанието на родителите да бъде избегнато тестването на децата всеки понеделник, на лесния достъп до електронната система за издаване на сертификати за преболедуване и на възможността да се ползват сертификати за антитела в продължение на 3 месеца.

254 души от учителите и помощния персонал имат сертификат за ваксинация, антитела или преболедуване, което е 48,5% от работещите в сферата на образованието. 33% са със завършен пълен ваксинационен курс. В сравнение с началото на учебната година, броят на ваксинираните служители е нараснал с 8%, като в едно от училищата всички служители са ваксинирани.

Към момента, в детските градини няма регистрирана повишена заболеваемост от Ковид -19, както сред децата, така и сред персонала. С предоставени средства от общината са реновирани медицинските кабинети в детските градини. Има достатъчно предпазни средства и дезинфекционни препарати.
След извършения през м. септември 2021 г. анализ на потребностите от обновяване на обзавеждането и оборудването на здравните кабинети в детски градини и училища на територията на общината, за целта са осигурени от общинския бюджет средства в размер на 8 хил. лева. От обновени здравни кабинети могат да се възползват децата в ДГ „Здравец“ гр. Троян, ДГ„Мир“ гр. Троян и изнесена група в с. Дебнево, ДГ „Синчец“ гр. Троян, „8-ми март“ гр. Троян с изнесена група в с. Врабево, ДГ „Незабравка“ с. Орешак с изнесена група в с. Черни Осъм, ДГ „Звънче“ с. Калейца с изнесени групи в с. Борима и с. Голяма Желязна.

Кабинетите са дооборудвани според необходимостта с шкафове за медикаменти, медицински кушетки, апарати за измерване на кръвно налягане, дистанционни термометри и т.н. За изнесената група на ДГ „Незабравка“ в Черни Осъм е създаден изцяло нов кабинет, за който е закупено пълно обзавеждане и е оборудван с необходимите медицински пособия.

Осигурена е системна и бърза комуникация между община Троян, училищата и детските градини с цел проследяване на ситуацията, като се надяваме на спад в заболеваемостта под 250 на 100 000, което ще позволи връщането на учениците към присъствено обучение, без провеждане на тестване.

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button