Ходили ли сте до Байкушевата мура?

Много са природните и исторически забележителностите в района на курорта Банско, но ако не сте ходили до Байкушевата мура, непременно трябва я видите.

С какво е уникална Байкушевата мура?  

Мурата край Банско е сред малкото съхранени многовековни растения в света. Тя е най-старото иглолистно дърво в България, което е на внушителните над 1300 годни. Определено впечатлява с вида си като няма снимки или видеа, които могат да заменят емоцията, която предизвиква у хората реалният им досег с Байкушевата мура. Височината на дървото е около 26 метра, диаметърът му е измерен два и половина метра, обиколката е с внушителните размери от 7,60 метра.

Дървото е от вида черна мура. То е открито и описано през далечната 1897 година от лесовъда Константин Байкушев. Оттам идва и наименованието – Байкушева мура, което тя е добила популярност и е известна до наши дни.

Байкушевата мура сн.2
Снимка: Лъки Банско

Къде се намира най-стара мура у нас?

Байкушевата мура е само на 15-на километра от Банско. Също така е на 5 минути пеша от планинската хижа “Бъндерица” до пътя от възрожденския град към хижа “Вихрен”. Дървото се извисява на 1930 метра надморска височина в планината Пирин като е разположено на националния природен парк “Пирин”.

Да се стигне до Байкушевата мура не е особено трудно. До там може да се стигне с лек автомобил или с автобус. Възможно е също така да се направи активна разходка с велосипед или да отиде дори пеша по екопътеките в района. Пътят до вековното дърво е маркиран с указателни табели, а в района на самата мура е обособен удобен паркинг за моторните превозни средства.

Освен че се вижда достатъчно добре от главния път, всеки може да се изкачи пеша до самата Байкушева мура. Около нея са изградени дървени стълби и стабилна площадка. Мястото е обезопасено и достъпно за възрастни и деца. Възможно е да постоите край дървото, да си направите снимки и да се насладите на прекрасните природни гледки, които се откриват от високо.

Автобусите до мястото тръгват от Банско като пътуват до хижа “Бъндерица” и обратно. От самата хижа дървото е на 5 минути път. Ако все пак сте решили да си направите екопоход, пеша от града до природната забележителност до Банско отнема около три и половина до четири часа преход с почивките по пътя.

Байкушевата мура сн.3
Снимка: Лъки Банско

Любопитни факти около откриването на Байкушевата мура  

Освен че носи името на своя откривател, най-старата мура в Пирин планина има свои кръстник. Това е бащата на родения в Банско български поет Никола Вапцаров – Йонко. Вапцаров-баща често предвождал групи в планината и обичал да устройва лагери край мурата.

Байкушев пък участвал в няколко експедиции, чиято цел била да проучи дървесните видове у нас. Лесовъдът се изучил в чужбина и когато се върнал в родината започнал да прилага наученото, за да изследва горите и природните богатства на нашата страна.

Любопитна подробност е, че за да определи годините на откритата мура, Константин Байкушев си послужил с т.нар. преслеров свредел. Уредът бил високотехнологичен за своето време, давайки  възможност да се направи проучване без да се уреди дървото. Методът се базира на преброяване броя на годишните пръстени като с помощта на свредла от дървото се изтегля тънка линия материал.

Като вид мурата е иглолистно вечнозелено дърво, което се отличава с твърда дървесина. То е от семейство борови, за които е характерно, че растат над 1000 метра надморска височина. В Европа освен черна има и бяла мура. Експертите твърдят, че за една година видът образува един пръстен, което позволява точното датиране.

Освен в Пирин подобни дървета има в планините на Гърция, Черна гора, Албания и, Македония. Дървесината им, която е изключително здрава, се преди всичко е служила за строене на кораби, постройки и за направата на бъчви.

Ивайло Тодоров

Системен и Уеб администратор и фотограф на медията.
Back to top button