Кои са дарителите на библиотеката към читалището в Троян

Кои са дарителите на библиотеката към читалището в Троян? Това научаваме от поста  във Фейсбук на екипа на библиотеката към НЧ „Наука – 1870“ Троян.
Изнизват се последните дни на 2021-ва. Обикновено това е време да обърнем поглед назад и да си направим равносметка. Годината и дейността на библиотеката бяха белязани отново от пандемията и наложените ограничения от здравните власти. Дори в момента има такива – в библиотеката се влиза само със сертификат. Въпреки това ние, библиотечните служители, се стремим да поддържаме високо ниво на работа и обслужване на нашите читатели. За пети пореден път библиотеката спечели проект по програмата на Министерство на културата „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност” 2021 на стойност 3460.73 лв. С реализацията на проекта библиотеката обнови своите фондове с 258 нови заглавия художествена и отраслова литература, разпределена в Заемна за възрастни и Детски отдел.
Особено ни радва фактът, че в библиотеката през 2021 г. постъпиха още 330 книги от 49 дарители. Стойността на дарените книги е 2873.11 лв. Когато става въпрос за дарителство, не е толкова важен размерът, колкото самия жест на даряването. Въпреки това, нека отбележим най-щедрите дарители: Мая Люцканова (София) дарила 71 книги на стойност 992.29 лв., Антоанета Узунова (Троян) дарила 85 книги на стойност 425 лв., издателство „Наука и изкуство” (София) подарили 23 книги на стойност 341 лв. и не на последно място – Лъчезар Бисер Димов и неговата майка Цвета Димова, направили няколко дарения през годината, общо 18 книги на стойност 307.92 лв. По повод на 50-годишнината на Детския отдел на библиотеката Община Троян подари на най-младите ни читатели 14 нови книги на стойност 71.02 лв.
Петнадесет автори лично са донесли в библиотеката свои новоиздадени книги.
Всички тези книги са библиотечно обработени и са на разположение на нашите читатели.

На 11 ноември 2021 г. личната библиотека на големия български поет и писател Любомир Левчев, повече от 1100 тома книги на български и чужди езици, постъпи при нас като дарение, благодарение на инициативността на Иван Гранитски и със съдействието на Донка Михайлова – кмет на Община Троян. Трябва да отбележим, че това дарение е с по-особен статут. Книгите на Левчев няма да бъдат разпръснати сред книгите от фондовете на библиотеката. Те ще се съхраняват самостоятелно и ще бъдат експонирани по подходящ начин, който да позволява непосредствен досег до тях на всички, които проявяват интерес.

Надяваме се и през идващата 2022 година да продължаваме да поддържаме високото ниво на работа и обслужване в библиотеката, която ще отбележи една забележителна годишнина – 130 години от основаването си в далечната 1892-ра.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button