Област Ловеч все още в червената зона

4-дневната заболеваемост спадна на 260 на сто хиляди

Област Ловеч все още се намира в червената зона, но заболеваемостта от COVID-19 на 14-дневна база вече е 263 на сто хиляди население при 357 предишната седмица. Данните са на РЗИ – Ловеч, към днешна дата.

В празничните дни от 24 до 28 декември в областта са диагностицирани 71 заболели от шест общини. От тях в болница са хоспитализирани 16, останалите са на домашно лечение и изолация. Продължава констатирането на висока огнищност в семействата, като седем семейства са с по двама заболели едновременно. От медицинските специалисти е регистриран един положителен случай.

Заболелите са разпределени по общини, както следва: община Ловеч – 27 случая от селата Баховица, Българене, Горно Павликени, Малиново – двама, Александрово, Дойренци и Лисец и 19 от Ловеч, община Троян – 26 случая – по трима заболели от Добродан, по двама от Балканец и Бели Осъм, по един за с. Орешак и с. Чифлик, 17 от Троян, община Тетевен – 6 случая от селата Гложене, Български Извор и Черни Вит и трима от Тетевен, община Луковит – 8 случая – за село Беленци – 5, за селата Карлуково, Бежаново и Ъглен – по един, община Летница – 2 случая – за Летница и Крушуна, община Ябланица – по един случай за Златна Панега и Дъбравата.

Не са регистрирани случаи за този период от общините Угърчин и Априлци.

Възрастовото разпределение на заболелите сочи сериозно засягане на възрастта над 60 години и това са почти 58% от всички случаи, във възрастта от 20 до 60 години – 32% от болните, и 10% до 20-годишна възраст.
Активните диагностицирани случаи в областта са 405 и са от 8-те общини на областта. От тях 109 са хоспитализирани в лечебни заведения за болнична помощ, 296 са на домашно лечение. Диагностицирани към 29 декември са 10 818, излекуваните лица са 9689, под карантина са 699 души, починали са 724.
До 29 декември 26,3% от населението на областта е със завършена схема за имунизация, трета (бустерна) доза е приложена на 3728 лица.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button