Отговорът на задачката на госпожа Иванова

Отговорът на  първата задачка, зададена  от  госпожа Иванова от Троян, която е  нова рубрика  в нашия сайт.

За позналите – поздравления

„С коя марка цигари свързваме прочутия израз на Юлий Цезар – „Дойдох, видях, победих!“

Ето го верния отговор

Задачките на госпожа Иванова -  нова рубрика в нашия сайт.

За цигарите и Цезар
Много бях изненадана от интереса към един въпрос, който зададох на бабите и дядовците на моите ученици: „Коя марка цигари се свързва с прочутата фраза на Юлий Цезар „Дойдох, видях, победих“ (Veni, vidi, vici).
Осмокласниците, слава богу, не са толкова силни в цигаростроенето, но техните предци бяха абсолютно в час.
Да, това БЕШЕ логото на цигарения гигант Philip Morris, който впрочем днес е сред най-маститите производители на електронни цигари. Ако сега отворите сайта им и се вгледате в познатото лого, ще видите, че в него вече няма този прочут крилат израз. Да видим каква е историята…
Всъщност не сме сигурни дали Цезар е казал тази фраза – това твърди Плутарх в знаменитите си „Изречения…“ Та според Плутарх пълководецът е пратил този кратък хабер на приятеля си Гай Матий след първата си голяма битка при Зела в днешна Турция. Това впрочем е важно и за цигарите.
Та тази „мъжкарска“ фраза вмъква в бранда си „Филип Морис“ чак през 1955 година – дотогава това са общо взети женски цигари (някои от пакетите дори са розови), в меко пакетче и с минимален дял на пазара. В резултат на тоталната промяна на визията (червен цвят, твърда кутия и неизменният каубой с ласо и цигара) за една година продажбите нарастват с 3000%! Впрочем каубоят от рекламите умира от тежък рак на белите дробове. Цигарите наистина не прощават.
А, още нещо, свързано с крилатата фраза. Кметът на съвременния град Зиле в Турция преди години предяви претенции и спечели дело за патент над девиза, който да принадлежи на града. Искането е от всяка продадена кутия с логото на община Зиле да се изплаща някаква сума – като за запазена марка. Казват, че поради тази причина в логото на Philip Morris International пише само името ѝ.
Това с патента и запазената марка е дълга и интересна история, впрочем. Но съвсем друга история.

Задачките на госпожа Иванова -  нова рубрика в нашия сайт.

Автор:
Ангелина Иванова

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button