Празникът на занаятчиите в Троян бе отбелязан с три събития

Празникът на занаятчиите – Свети Спиридон в Троян беше отбелязан с празничен водосвет за здраве и берекет на майсторите в Троянската църква “Света Петка Параскева“,  изложба в Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства в града представяне на дебютния  роман „Глина“ на филолога по образование и откривател по призвание, Виктория Бешлийска.

Тази година събитията за празника започнаха с  откриване на  изложба посветена на големия бусински грънчар Петър Гигов, който в продължение на десетилетия е радетел за опазването на грънчарство в Бусинци. Участва в национални и международни изложби на художествени занаяти и приложни изкуства – с. Орешак, Пловдив, „ Етъра”, Москва, Токио, Делхи, Прага, Осло, на световното изложение в Осака. Негови съдове има в българската секция в „Музея на човека” в Париж. През 1963 г. е удостоен със званието „Заслужил деятел на народното изкуство” и е награден с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ I степен.

В Музея на занаятите са  показани негови произведения, които се съхраняват във фондовете на Музея, придобити при участията му в изложби в Троян и Орешак. Включени са съдове и архивни материали, предоставени от личната колекция на племенника на Петър Гигов – Александър Кожухаров, учредител на фондация „Петър Гигов и бусинската керамика“.

По време на събитието кметът на Община Троян Донка Михайлова   връчи поздравителни адреси на Музея на занаятите, НИХЗИ Орешак и Задругата на майсторите, пожелавайки  да са здрави и да имат повече творчески успехи
Виктория Бешлийска на 10 декември  в Информационно – културния център на гр.Троян представи дебютния си роман „Глина“. Всички гости на събитието имаха възможност да се срещнат с авторката  и да задават своите въпроси. Събитието бе организирано от Националното изложение на художествените занаяти Орешак и община Троян. За да  бъде атмосферата  подходяща със съдържанието на книгата, бяха изложени керамични съдове. Зам.-кмет Розалина Русинова поздрави авторката от името на общинска администрация.

Днес , 12.12.21 г., бе отслужен празничен водосвет в троянската църква „Света Петка“.

Всичко от събитията по повод деня на Свети Спиридон – закрилник на  майсторите и занаятчиите може да видите в галериите и видеоматериалитеРуслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button