Пресният шаран е най-търсената риба за Никулден в Троян

Пресният шаран е най-търсената риба  в навечерието на Никулден в Троян, показа репортерска проверка на Троян експрес. Цената му е  от 5  до 8.50 лева е килограм, отчита се минимално поскъпване от миналия месец.Пресният шаран е най-търсената риба за Никулден в Троян

Другата купувана риба е толстолоб, която се продава  срещу 6.50 лв за кг. Толстолобът е по 8.50 лв, сомът и пъстървата държат цена от 12лева, амурът –  9.50 лв. Любителите на морските деликатеси могат да си купят акула , калмари и скариди. Най-голямо е търсенето на риба на самия 6 декември Никулден.

В рибните магазини предлагат и чистен шаран, по желание на клиентите – 12.50 лв/кг за магазина в ж.к.  „Лъгът“ и на улица „Опълченска“  до VIP секюрити, до спортния център.

Пресният шаран е най-търсената риба за Никулден в Троян
магазина в Лъгът

Днес   нищо не  спираше купувачите и от няколко часа по рибните  магазини   вреше и кипеше. Троянци се редяха по опашка, но спазваха противоепидемичните мерки заради COVID-19.

В магазините за жива риба  до  големия общински пазар и в ж.к Лъгът,   купувачите влизат през определен вход, а  и излизат от друг изход. Пред  рибния магазин на малкия пазар, Лидл  и ТМаркет  в Троян също нямаше  проблеми.

Според търговците има леко намаление, но спрямо миналия 6 декември увеличението е от 50 стотинки

„Ние имаме всякакъв види риба и каним всички клиенти да дойдат при нас да си купят, за да уважат празника Никулден.“

Търговците споделят, че отчитат добър оборот в навечерието на  НикулденПресният шаран е най-търсената риба за Никулден в Троян

Култът към Св. Николай – като покровител на моряците и рибарите, прониква рано в българските земи. В народните вярвания светецът плава на златен кораб, който винаги пристига там, където имат нужда от чудотворната му десница. На него Бог е отредил силата да усмирява бурите и морските стихии, и да спасява изпадналите в беда сиромаси.

На Никулден завършва и сезонът на есенния риболов, който се отбелязва с угощение и почерпка от рибарите и търговците на риба. Пресният шаран е най-търсената риба за Никулден в Троян Пресният шаран е най-търсената риба за Никулден в Троян Пресният шаран е най-търсената риба за Никулден в Троян

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button