Шмиргел – за какво служи и какви видове съществуват

За поддържане на производителността на режещите инструменти, шлифовъчните и полиращи материали и продукти, освен високоспециализирано оборудване, се използва шмиргел.
Този инструмент се използва от много домашни майстори в „гаражни“ работи.
Нека видим какво е шмиргел, какъв е неговия дизайн, видове, цени и най-важното – за какво служи тази машина.
Предназначение и принцип на действие на шмиргела
Машината за шмиргел е предназначена предимно за заточване на режещи, кълцащи и други подобни инструменти, като ножове, части за скосяване и др.

Кантирането на стъклото също е по силите му.

С други инструменти шмиргелът е подходящ за полиране на ръждясали метални предмети като риболовни примамки, защото има способността да прави частите огледални.

Материал
Самата шлифовъчна машина е изработена от метал, включително леглото и защитните капаци за шмиргела.
За прозрачни щитове, които предотвратяват разпръскването на смлян материал към оператора, се използва предимно плексиглас.

Шмиргел със защитно стъкло
Работният елемент на машината, тоест шмиргелът, може да бъде твърд (непрекъснат) абразив или да има подходящо прахово покритие.
Всъщност шмиргелът е скала със зърнеста структура, която включва железни оксиди, корунд (кристален алуминиев оксид) и силикати.
Този материал се използва за направата на твърди абразивни колела, които са оборудвани с по-голямата част от шлифовъчните машини.
В действителност думата „шмиргел“ означава както материала от естествен произход, така и изработените от него абразивни дискове и машините, на които са монтирани последните, което понякога предизвиква известно объркване в определенията.
Освен шмиргел и корунд, находища, които, между другото, се намират в Мала Азия и Гърция, при производството на абразивно работно оборудване на шлифовъчна машина се използват и други материали.
Филцови дискове
Също така, в зависимост от вида на обработката, се използват колела от алуминиев оксид, силициев карбид и други абразивни материали.
Размери и тегло
Електрическите шмиргели се предлагат както в домакински, така и в индустриални варианти.
В първия случай устройствата са с компактни размери, поради което лесно се монтират на работен плот или работна маса и тежат средно 3,5 – 14 кг.
Размерите на шлифовъчния диск, за разлика от машинните инструменти, са стандартизирани, тъй като те са аксесоари, консумативи.
Най-често срещаните размери са:
Външни диаметри: обикновени – 125, 150, 175 и 200 мм, за големи машини – 250, 300, 350 и 400 мм.
Диаметър на джантата: обикновен – 32 мм, за големи машини – 76, 127 и 203 мм.
Дебелина: обикновена – 10, 16, 20 и 25 мм.
Трябва да се помни, че размерите на дисковете за заточване, които се намират на пазара, могат да се различават значително от посочените по-горе. Ето защо, преди да инсталирате инструментите на машината, трябва да се уверите, че тя е съвместима със специфичното оборудване. Доста лесно е да направите това, като обърнете внимание на маркировката на конкретен диск, където неговият диаметър, дебелина, диаметър на отвора и размер на зърното са посочени в цифрови стойности, а в края се добавят буквите за твърдост.

Ръчният шмиргел е най-простата версия.

Външно той отдалечено прилича на механична месомелачка, тоест е прикрепен към ръба на масата, а абразивният диск, който има диаметър около 100 mm, се задвижва чрез завъртане на дръжката, моментът, от който се предава с помощта на скоростна кутия.

Сега да разгледаме електрически шмиргел.

Както вече споменахме, той е базиран на електрически двигател и има наистина много вариации в неговата производителност.

Според условията на работа, такива машини условно се разделят на:

За домакински нужди
Тези шмиргели имат по-малко мощност, могат да работят непрекъснато в продължение на 15 – 20 минути, след което трябва да спрат, за да избегнат прегряване и повреда на електродвигателя.

Използват се при еднократна работа, когато трябва бързо да заточите режещ инструмент, например нож.

Професионален шмиргел
Проектиран за продължителна работа, той обикновено има разширена функционалност.

Обикновено такива машини са оборудвани с държачи за режещи инструменти, което ви позволява да заточвате под определен стабилен ъгъл, те също могат да имат регулатори на скоростта на електрически двигател.

Ивайло Тодоров

Системен и Уеб администратор и фотограф на медията.
Back to top button