Социалистите в Троян обсъдиха на пленум резултатите от изборите

Социалистите от Троян обсъдиха на пленум в събота резултатите от изминалите избори през ноември.

Дебатите на пленума бяха около анализа на изборните резултати за Президент и за народни представители.

Социалистите в Троян обсъдиха на пленум резултатите от изборите
Росен Веселинов

Росен Веселинов направи задълбочен анализ, отчитайки третата и най-тежка загуба на червените – 10,28% за столетницата от 1931 година насам. Също така отчете, че целенасоченото натякване, че борбата ще е между ГЕРБ и ИТН, е дало резултат. Веселинов изтъкна и немалката роля на слабата активност за гласуване. Тактическите грешки при съставяне на листата, липсата на Младежка организация на БСП в Троян и др. Той също каза, че много грешки могат да се отчетат, но всичко вече е свършило и призова социалистите да се поучат от тях и да се гледа напред.

Социалистите в Троян обсъдиха на пленум резултатите от изборите
Христо Костов

Христо Костов се върна в историята на БСП от времето на Луканов и изказа своята надежда, че с влизането на социалистите в сегашната коалиция ще се върне имиджът на партията.Социалистите в Троян обсъдиха на пленум резултатите от изборите
В своето изказване Ангелина Иванова бе доста критична. Тя не пропусна да покаже пробойните в червения кораб. Според нея трябва да се работи за лявата кауза, за левите политики непрекъснато, а не само преди поредните избори. Иванова отбеляза, че трябва да се подобри работата на групата на общинските съветници. Сериозни са забележките и към троянската Младежка организация на БСП, която от години напълно отсъства от публичното пространство.
Тя отбеляза, че много от симпатизантите на БСП са разочаровани от неправилната политика на партийните лидери, от неправилния стил на работа.
Иванова изтъкна, че има много неща за вършене. Предизборната кампания не е била добре организирана и проведена. Своето отражение са оказали също липсата на адекватна медийна политика, неумелото използване на социалните мрежи, недостатъчните срещи с хората по места.
Ангелина Иванова припомни предизборната кампания за първия мандат на г-жа Донка Михайлова, когато на среща с избиратели в Добродан д-р Валентина Александрова е използвала една оригинална метафора – нека подредим нашата къщичка, нашия общински дом.
Николай Малчев цитира Стефан Продев – „Дали БСП ще е партия на червените бабички или на червените мобифони“. Само критикуването на ГЕРБ не „ни прави по-велики“. Това според него е много неправилен подход, а трябва да се набляга на това, което „ние ще направим“, сподели Малчев.

Социалистите в Троян обсъдиха на пленум резултатите от изборите
Станислав Съев

Станислав Съев пък отвърна на критичните забележки към троянските кандидати за народни представители, че младите социалисти са бъдещето на БСП. Няма нищо лошо в това и трябва да им се дава зелена светлина. И попита риторично – кой иска оставката на Нинова и защо? Коя партия през изминалите два мандата на Народното събрание запази своите позиции?

Социалистите в Троян обсъдиха на пленум резултатите от изборитеИнж. Васил Радойчевски попита защо в листата на народните представители имаше предложени двама троянци. Постави въпроса за „приземяването“ и гъвкавостта на водачите на листа и даде пример с водачката на листите на БСП за Ирена Анастасова, която не успя да завладее хората от областта, докато Вяра Емилова – точно обратното.
Той също сподели, че общинските съветници от БСП трябва да изпълняват своите задължения по силата на „обществен договор“ с избирателите, с хората, към които имат своя отговорност.Социалистите в Троян обсъдиха на пленум резултатите от изборите
Донка Михайлова, кмет на Община Троян и член на УС на БСП, погледна в бъдещето, задавайки въпроса – БСП ще я има ли или няма да я има след следващите избори. Какви са методите за възстановяването на доверието на 8500-те троянци, които преди 3 години са гласували за нея, а сега в парламентарните избори БСП са подкрепили само 1300 жители на общината.
Михайлова сподели своя опит от миналото, когато е била депутат. Тогава също е имало „парашутист“, поставено начело на листата лице от „Позитано“, но чрез пряк диалог е постигнато разбирателство, като за водач бил посочен Янаки Стилов, а в 40-то НС е имало трима социалисти от област Ловеч.

Михайлова потвърди ясната си позиция, че трябва да се дава път на младите, да им се помага, защото бъдещето е в техни ръце.
Донка Банковска в изказването си предложи да бъде насрочен пленум за отстраняване на организационните проблеми в общинската организация. Също е установила, че едни и същи хора се изказват, а резултат – няма. Също попита каква е изобщо е била ролята на Общинския предизборен щаб, който на последните избори се е провалил?

Социалистите в Троян обсъдиха на пленум резултатите от изборите
д-р Валентина Александрова

Д-р Валентина Александрова призова всички за страшно много работа с хората след тези резултати. Също изтъкна, че системата за предлагане на кандидатите за народни представители трябва да се смени чрез корекции в Устава на БСП. Много е важно депутатите да бъдат професионалисти, а не политици. Тя благодари на Васил Гадевски и Младен Богдански за опита да се включат достойно в изборите. Д-р Александрова бе откровена и за „къщичката“ на общинската организация, като каза, че „къщичката за подреждане“ не е само троянска, а национална. И задължително трябва да има смяна в ръководството на БСП.Социалистите в Троян обсъдиха на пленум резултатите от изборите
Минчо Казанджиев – председател на БСП област Ловеч, разказа за анализите на национално ниво . Според всички факти има напредък в предизборната кампания, макар че резултатите в областта са малко над средните за България.
Двамата троянски кандидати на БСП за 47-о Обикновено народно събрание отсъстваха от пленума и поради това не взеха участие в дискусията.

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button