Определящият фактор за една община трябва да бъде качеството на услуги

Определящият фактор трябва да бъде качеството на услуги, които общините предоставят на гражданите. Това заяви днес пред членовете на парламентарната комисията по регионална политика Донка Михайлова, зам.-председател на УС на Националното сдружение на общините и кмет на община Троян. Числеността на една община не е определящият фактор за преструктуриране на общините на административната карта на България.
Според Михайлова е необходимо повишаване на качеството на услугите, предоставяни от общините за българските граждани. Време е българските общини да започнат да предоставят споделени услуги между общините – по-големи и по-малки, съседни, които могат да подобрят качеството на услугите и да оптимизират разходи в общинския бюджет, посочи Михайлова.
Тя изрази тревогата на НСОРБ по отношение на цената на електроенергията и каза, че някои български общини са вече на тъмно нощем – в 21.00 ч. уличното осветление изгасва. Не е тайна, че много български общини оставиха уличното осветление да свети „през лампа“, както и, че сметките за електроенергия през ноември и през декември са се увеличили двойно. Михайлова каза, че разчита НСОРБ да постигне диалог с народните представители и изпълнителната власт по темата с електроенергията, която предполага нормално функциониране на социалните институции, общинските болници, училищата, детските градини и ясли, които не могат да останат нито на тъмно, нито на студено.
Михайлова открои като основна тема за общините децентрализацията, чиито първи стъпки са заложени в коалиционното споразумение на четирите формации от управляващото мнозинство в НС. С особено внимание следяхме преговорите за съставяне на правителство и имаме удовлетворение от това, че в коалиционното споразумение темата за децентрализацията има своето подобаващо място, посочи Михайлова. Тя каза, че всички кметове на общини с много мандати са слушали много политици, които преди изборите обещават децентрализация и, влизайки в управлението, забравят това. Децентрализацията е наша кауза, категорична бе Михайлова. Според нея балансът на властите у нас трябва да бъде оптимизиран и местното самоуправление трябва да заеме своето достойно място.
Тя потвърди и желанието на НСОРБ два процента от данъка, който произвеждат работодателите в общините, да остават на територията на общините. Считаме, че имаме определяща роля да привличаме инвеститори, те да създават работни места, ние да им изграждаме пътна инфраструктура и да им създаваме условия за работа, каза Михайлова. Тя е на мнение, че е напълно логично една макар и малка част от доходите върху данъците на физически лица да остават в общините. Досега тези данъци отиваха в държавния бюджет и от там по една доста неясна формула достигаха в по-малко или в повече до определени общини. Надяваме се заедно да вървим към промяна в това отношение, каза Михайлова.

Източник
БТА

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button