Детската стая се променя с детето

Детската стая е мястото където детето прекарва най-много време. Това е неговото лично пространство.

Тъй като детската стая е личния кът на детето у дома, избора коя стая в жилището ни, трябва да бъде избрана за него е много важно решение и не трябва да се пропуска. Има изключително важни фактори, с които трябва да се съобразим. Тези фактори не са важни само за създаване на удобство на малчугана, а и за правилното му физическо развитие и запазване на неговото здраве.

Изложението

Изложението на стаята е в основата на тези фактори. Най-добрия избор, който може да направите е, стаята да бъде с югоизточно или южно изложение и големи прозорци. Липсата на Светлина и компенсирането с изкуствена, води до увреждане на очите на детето. Цвета на стените, пода, тавана и мебелите са също много важни. Естествено, тъмните цветове не са никак подходящи, защото отразяват до 25 процента от светлината, докато светлите достигат до 90 процента. Също така, светлите цветове предразполагат всеки към положителни емоции, символизират младост и сила, стимулират развитието на детето.

Избора на цвят

Например успокояващите цветове в слонова кост или гълъбов цвят нормализират кръвното налягане и подобряват общия тонус. Те са особено подходящи за възрастта около пубертета. Зеленият и синият цвят пък действат успокояващо и стимулират интелектуалното развитие у детето, а оранжевият цвят колкото и да е красив и желан от деца и родители е по-добре да се избягва, защото действа превъзбуждащо. От друга страна ярките цветове са идеални за развитието на въображението на детето . Един страхотен избор е комбинацията от две цветни стени, защото създава живописност и разбива монотонността.

Мебелите

Мебели

Детската стая трябва да е обзаведена, така че всички мебели да са удобни и достъпни за детето. Страхотна идея е и детето да присъства, когато се прави това, за да може да изкаже своите предпочитания и мнения, но като крайно решение разбира се остава родителското.

Детската стая е място, което често се нуждае от обновяване и промяна, защото с детето се променя и детската стая. Затова е важно да бъде обзаведена с мебели за детска стая, които са универсални и да отговарят на нуждите на децата за няколко години напред.

Например, когато обзавеждаме стаята за бебе, се взема предвид, че детето расте бързо и не е необходимо тя да е претрупана с излишни мебели. Най-необходимите и важни неща, като кушетка, гардеробче и стол за родителя са напълно достатъчни. Мебелите трябва да бъдат лесно поддържащи се и стаята да е достатъчно просторна с място за пълзене.

Но колкото по-голямо става детето, толкова повече ще се променя интериора на детската стая. Ще е като необятно място за играчки, книжки и какво ли още не. В един момент детската стая ще има нужда от растеж, затова е така важно мебелите да бъдат правилно подбрани. Когато детето стане ученик се появява първоначалната нужда от място за писане и четене. Бюрото ще трябва да е не само удобно, но и практично. Малко диванче също би било страхотна идея, особено, когато малчугана си покани приятели на гости.

Често се купуват мебели, които са подходящи само за момче или само за момиче. Всъщност е хубаво, нещата, които се вземат за стаята на детето да бъдат подходящи и за дете от противоположния пол, така че да бъдете подготвени за бъдещето.

Един много практичен и удобен начин е да заложите на детски комплект мебели и всичко да бъде изпипано от началото до самия край. Или пък може да дадете идеи за обзавеждане на детето си в различни стилове, така ще допринесете за оформянето на неговото въображение и вкус.

Давайте възможност на детето за изява на неговите виждания и планове за стаята, помагайки му с вашия усет към рационализация.

Ивайло Тодоров

Системен и Уеб администратор и фотограф на медията.
Back to top button