„Глина“ е книгата на 2021 г., според зрителите БНТ 1

„Глина“ е книга на 2021 г., съобщават от БНТ 1 и нейната авторка,  Виктория Бешлийска,  получава признанието на зрителите на предаването „Библиотеката“.

Много добре познатата на троянци Виктория Бешлийска,  смята този приз за най-силното отличие на романа.

Предаването на БНТ „Библиотеката“ получи много и разнообразни отговори на въпроса „Коя е книгата на 2021 г. ?”, което показва колко различна и колко четяща е аудиторията на продукцията.

В гласуването на БНТ се включиха на 100 активни участници с разнородни предложения за книги, сред които: „Absolvo te“ от Георги Бърдаров, „Опашката“ на Захари Карабшлиев, „Дъждът оставя следи“ от Александър Чобанов, „Пасиансът на архангелите“ от Мария Лалева, „Затрупана София“, „Завинаги твой – писмата на Винсент Ван Гог“, „Попитайте Сара Грос“, както и поетичните книги „Писма на Омар до бъдещата му съпруга“ и „След три минути“.

Голямата награда – комплект нови книги, представяни в „Библиотеката“, заедно с 3-месечен абонамент за най-голямата платформа за аудио книги у нас, както и романа „Глина“ със специално посвещение от авторката Виктория Бешлийска спечели Евгения Георгиева от гр. Пирдоп.

Единствено Евгения номинира освен български и чуждестранен роман: „Глина“ и „Островът на изгубените дървета“ от Елиф Шафак.

Виктория Бешлийска  в Информационно – културния център на гр. Троян на 10 декември представи дебютния си роман „Глина“.

Всички гости на събитието имаха възможност да се срещнат с авторката и да задават своите въпроси. Събитието бе организирано от Националното изложение на художествените занаяти Орешак и община Троян. За да бъде атмосферата подходяща със съдържанието на книгата, бяха изложени керамични съдове. Зам.-кмет Розалина Русинова поздрави авторката от името на общинска администрация.

Бешлийска е филолог по образование и откривател по призвание. Работила е като учител и редактор на художествена литература. Днес професионалният й път е свързан с маркетинга. Автор е на „По дирите на думите“ – блог, който събира стари български думи, лични спомени и истории. „Глина“ е роман, в който са втъкани много от думите, представени в блога.

Легенда разказва, че през XVII век самобитните грънчари от малкото село Бусинци, Трънско, получили благословията на турския султан единствени да пътуват свободно в границите на империята, за да продават стоката си. Толкова първична сила, красота и простота имало в бусинската керамика, че отваряла и сърца, и врати. Отваря и страниците на „Глина“. Романът взема необработената пръст на легендата и я завърта на писателския чарк, за да извае история, която се лее като вода и пречиства като огън.

„Направени сме не от думи, а от кал.

Шепа от калта ако дадеш на някого, всичко си му дал.

Ако той ти върне от калта сърце, значи всичко имаш.“Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button