Как да се справим със стари дългове?

Кредитите са полезен финансов продукт, но проблемите с изплащането им, водещи до системна задлъжнялост и натрупване на дългове, притесняват потребителите и създават опасност от сериозни финансови проблеми и все по-тежко финансово състояние. Това поражда необходимостта кредитите да се погасяват своевременно. Какво обаче да правим, ако вече сме натрупали стари дългове? Как да се справим с тях?

Свързани статии

1. От първостепенно значение е да си дадете сметка и да сте наясно колко са старите ви дългове и на каква стойност са те. Знаейки какво дължите, ще ви е по-лесно да изготвите свой план за погасяването на старите кредити.

2. Съставете си месечен бюджет, съобразен с финансовото ви състояние. Отрежете пера, които са второстепенни, за да имате средства за покриване на кредитите.

3. Започнете да погасявате първо кредита, който има най-високи наказателни лихви, за да не се натрупват допълнително дългове. Друг вариант е да погасите първо най-малкия кредит. От психологическа гледна точка ще се почувствате по-мотивирани да изплатите старите си дългове, ако ги погасявате един по един.

4. Потърсете съдействие от финансовите институции, отпуснали ви кредитите, за да намерите заедно работещо решение за погасяването им. Те имат интерес да ги погасите. Възможно е да обсъдите обединяване на задълженията при по-изгодни условия, по-дълъг срок и по-ниски лихви. Това ще доведе до по-ниска месечна вноска, която да съумявате редовно и съвестно да внасяте.

5. Ако имате проблем с вноска по ипотечен кредит, препоръчваме ви да не рискувате дома си и да осигурите средствата за нея. Ако се налага, прибегнете към теглене на бърз заем, с който да покриете вноската, която не е по силите ви и не отговаря на финансовото ви състояние в момента. Ако не работите на трудов договор, може да разчитате на фирмите за онлайн кредити, които предлагат предлагат отпускане на кредит без доказване на доход. Решението е временно, но ще ви даде възможност да поемете глътка въздух и да намерите по-трайно такова.

Ивайло Тодоров

Системен и Уеб администратор и фотограф на медията.
Проверете също
Close
Back to top button