Как работят нискотемпературните термопомпи

В последните години, още при първоначалното проектиране на нов дом и залагане на определен бюджет, обичайно се избира система за отопление и това често е термопомпена инсталация въздух-вода. По-подходящ избор в този случай са нискотемпературните системи. Те нямат втори компресор във вътрешното тяло, загряващ водата до 80°С. Осигуряват температура на водата 55-60°, затова се предпочитат за инсталации от нов тип, които са с водни конвектори, алуминиеви радиатори, както и с подово отопление.

Видовете нискотемпературни термопомпи могат да са или с вътрешно и външно тяло, т.нар. сплит системи, или моноблок, при които външното тяло е с интегрирана водна част. По-разпространени са сплит системите поради факта, че подгряването на водата в системата се осъществява в жилището и това ги прави по-гъвкави и ефективни. Такъв вид термопомпа осигурява повече възможности на само за отопление и охлаждане, но и за топла вода и за комбиниране със соларна инсталация. Когато е в комбинация с подово отопление, това е възможно най-ефективното решение.

Как функционират нискотемпературните термопомпи?

Нискотемпературните термопомпени системи въздух-вода имат съвместимост с различни тела за отопление и охлаждане и осигуряват възможност да се избере необходимата комбинация за съответния интериор и нужди.

При работата си всички термопомпи пренасят топлина от място, което се характеризира с по-високи температури, към друго с по-ниски. Такъв е принципът на действие и на нискотемпературните термопомпи.

Дори външните температури да са под нулата, свободната топлина във въздуха е достатъчна, за да затопли жилището ви:

  • Външното тяло улавя свободната топлина и чрез хладилния агент става прехвърлянето ѝ към вътрешното тяло;
  • Системата повишава допълнително температурата и тя достига до 60-65°, като се използва само около 25% енергия;
  • Извършва се подаване на топлината към отоплителните тела.

Ако инсталацията е комбинирана с подово отопление, тя може да работи или за отопление, или за осигуряване на топла вода. Но въпреки че не става подаване на топлина към телата, поради инертността на системата въздух-вода топлата вода циркулира в инсталацията и се получава дълготрайно затопляне на помещенията. При нужда от по-голям водосъдържател времето за затопляне на водата ще бъде по-дълго. В помощ на отоплителната инсталация се включва допълнителен електрически нагревател или необходимата мощност се подава от допълнителен буферен съд.

Отоплението на дома с нискотемпературна термопомпа е до 5 пъти по-икономично от останалите отоплителни системи, защото използваната енергия е много по-малко, а ако не достига, има възможност да свържете системата със соларни панели.

Какви предимства осигурява отоплението с нискотемпературни термопомпи?

Съвременните нискотемпературни термопомпи са перфектен избор за сгради ново строителство и нискоенергийни къщи. Повечето от моделите на реномирани производители са създадени за много ниски топлинни натоварвания, издържат и на най-суровите зимни условия и концентрират в една система функции за отопление, охлаждане и осигуряване на гореща вода за нуждите на бита. Някои нискотемпературни термопомпи не се нуждаят от допълнителен нагревател или помощта му е ограничена.

Нискотемпературните термопомпи не само имат висок капацитет на отопление даже и при ниски външни температури, постигнати с оптимизирани контролни системи, течно впръскване и др. нововъведения, но притежават и още редица предимства:

Свързване с отоплителни тела от различен тип

Понеже работният диапазон на системата позволява по-ниски градуси на изходящата вода, е възможно свързване с подово отопление, различни термопомпени конвектори, нискотемпературни радиатори и др.

Висок диапазон на моделиране

Инверторният компресор има опция да премине в режим на работа с частично натоварване при по-ниско топлинно натоварване от оптималния капацитет на системата. Така се осигурява капацитет, нужен за реалната потребност от отопление и се консумира съвсем малко енергия. Намалената честота на компресора повишава работния му експлоатационен цикъл.

Интелигентен контрол на отоплението

Контролът, в зависимост от климатичните условия, позволява температурата на водата да се поддържа ниска, за да бъде увеличена ефективността на термопомпата. Това допринася за постигане на стабилни стайни температури.

Ограничаване на входящата мощност на допълнителните компоненти

При много от нискотемпературните термопомпи е въведена опцията за ограничаване на мощността на допълнителните компоненти като нагревател срещу замръзване на конденза, инверторно управляваща печатна платка и др. Така сезонната ефективност се повишава.

Вътрешно тяло, включващо всички хидравлични компоненти

Когато термопомпата има стенно тяло, в зависимост от желанието ви може да го  комбинирате с отделен водосъдържател или не, както и да се свърже със соларна система. Обслужването се улеснява поради достъпността на хидравличните компоненти от предния панел.

Отлично решение за загряване на вода за бита

Много от функциите на нискотемпературните термопомпи допринасят за високото ниво на комфорт като програмиране на водосъдържателя за загряване в определен час, за автоматично подгряване и др. Също така топлинните загуби при водосъдържателя са наполовина по-малко от стандартно изолираните, а горещата вода е в големи количества без електрическо подпомагане.

Други преимущества на нискотемпературните термопомпи са лесната експлоатация на системата, компактното вътрешно тяло, специалните системи за осигуряване на максимално чиста вода и др. Добрата сезонна ефективност, ниските текущи разходи, гъвкавостта за избор на отоплителните тела и екологичността са сред основните фактори, които правят нискотемпературните термопомпи перфектния избор за вашия нов дом.

Ивайло Тодоров

Системен и Уеб администратор и фотограф на медията.
Back to top button