Какво да направим ако климатика в колата спре?

Климатика на колата през деветдесетте години изпълнява ролята на луксозна екстра. Шофьорите, които избират автомобили от по-популярни сегменти – В и С, можеха да мечтаят за нея. Но това започва да се променя още в началото на новото хилядолетие, защото тогава изискванията и очакванията на купувачите започват да растат главоломно и пазара е принуден да реагира на тази тенденция. Постепенно с времето екстри, като серво на волана, въздушна възглавница, ABS или именно климатик, започват да присъстват в списъка на стандартното оборудване на автомобила. Днес често при градските коли наличието на климатична система не изисква никакво доплащане.

Свързани статии

Климатична система на автомобил (устройство)

Затворената система е основен принцип на действие на климатика в автомобила. В нея циркулира охлаждащ сегмент. Тъй като през деветдесетте години е преобладаващ агент с означение R134a, който доказано е бил изключително вреден за атмосферата, бил заменен с ново вещество с означение R1234yf. За гранична дата за осъществяване на прехода към благоприятен за околната среда фактор е определена 2009 година.

Когато включим климатика на колата си, газът попада в компресора и там неговото налягане и температура се увеличават. За да работи компресора правилно, той трябва да бъде смазан подходящо, а това се осигурява от специално масло, добавено към охлаждащия агент по време на поливането му до подходящо количество. След като премине през компресора за климатик , газът попада в кондензатора, който прилича на малка версия на радиатор, отнемайки топлината от охлаждащия агент и той се променя от газ в течност. Следващата стъпка от процеса е изсушителят, в който от веществото се отнема влагата и замърсяванията. Често заедно с изсушителя в един корпус е монтиран и разширителния вентил и там налягането в системата се понижава значително, което не само силно намалява температурата на веществото, но и го довежда до състояние на газ и течност. Последна точка от движението на охлаждащия агент е изпарителя. В него се осъществява отнемането на топлината от купето и охлаждането на въздуха, попадащ след това във въздуховодите. Това е целия процес, който се повтаря наново. През специален тръбопровод, газът постъпва от изпарителя отново в компресора.

Добре е да бъдем запознати с най-често срещаните повреди на климатичната система на автомобила и когато спре да работи, да може да реагираме адекватно и проблема да бъде решен.

Като всяка друга система климатика на колата има нужда от поддръжка и всеки производител съветва, той редовно да бъде зареден с работни течности. Условията в които работи климатика са крайно неблагоприятни, тъй като той е подложен на въздействието на резки температурни промени, прах и пари от различни технически течности, въздействието на вибрации и др.

Най-уязвимите елементи от конструкцията на климатика са съединенията. С времето състоянието на уплътненията се влошава и възникват течове на циркулиращия в системата фреон. Това пък води до ускорено износване на различни механични елементи, а след даден момент – повреди на компресора и спиране на работата на климатичната система.

Има няколко симптома, които сигнализират за повреда на климатичната система. Основно това е ситуацията, в която при включване на климатика в купето не влиза достатъчно количество въздух. Това може да означава, че охлаждащият агент в системата е свършил, възможно е и в резултат на нарушаване на херметичността, охлаждащия газ да се е изпарил в атмосферата, а може и някой от елементите на системата да е повреден. Много е важно да се обръща внимание на всички странни звуци, които идват изпод капака и се появяват след включване на климатика. Например, като едно евентуално колебание в оборотите, настъпващо веднага след пускане на компресора.

Не забравяйте редовно да обслужвате климатичната система на своя автомобил. Климатикът в колата, разбира се, увеличава комфорта при шофиране. Шофьорите, които се възползват от него често, трябва да са наясно, че очевидните ползи водят след себе си и задължения. Занемарената климатична система на първо място става особено податлива на повреди.

Ивайло Тодоров

Системен и Уеб администратор и фотограф на медията.
Back to top button