Милена, Лора и Владо са част от олимпийския отбор за Пекин

Милена Тодорова ще е знаменосец на България на Олимпийските зимни игри в Пекин

Милена Тодорова, Лора Христова  и Владимир Илиев , възпитаници на троянската школа по биатлон – КСБ „АЯКС“ Троян са част от отбора за  Зимните олимпийски игри, Пекин,  04.02. до 20.02.2022г.

Милена Тодорова ще е знаменосец на България на Олимпийските зимни игри в Пекин, заедно с  сноубордистът Радослав Янков

Българската федерация  по биатлон  за втори пореден път ще има отбор  с пълен брой квоти от 8 състезатели (4 мъже и 4 жени).
На Олимпиадата в Пекин  освен троянските биатлонисти, са   Антон Синапов, Димитър Герджиков и Благой Тодев и  Мария Здравкова, Даниела Кадева .

Ученичката в 11.клас Лора Христова (КБС „Аякс“) е  най-младото попълнение в националния отбор на България по биатлон. Тя преминава от националния тим при девойките в отбора на жените, които заедно с нея стават 4 националки през месец май 2021 г.

Милена Тодорова е носител на вицесветовна титла и два бронзови медала от Световно първенство за девойки по биатлон;
Избрана за най-добър спортист на НСА за 2020 г. Това ще е първото й участие на Зимна Олимпиада за жени.

Владимир Илиев – „Първите две олимпиади бяха доста разочароващи за мен. На последната имах шанс, който естествено изпуснах. Бях на много малко от медал. Олимпиадата в Пекин ще е върхът на моята кариера“, заяви сребърният медалист в индивидуалната дисциплина от световното първенство в Йостерсунд през 2019 г.“ (спортал.бг)

България да участва с 16 състезатели на олимпийските игри в Пекин. В китайската столица ще се представим в 7 спорта, включени в 4 федерации: алпийски ски, биатлон, ски-бягане, ски-скок, сноуборд, фигурно пързаляне и шейни. Най-много олимпийци има БФ Биатлон – 8, БФ Ски е с 6 (трима алпийци и по един в ски-бягането, ски-скока и сноуборда), по един представител изпращат фигурното пързаляне и шейните.

Владимир Илиев, това ще бъде неговата 4-та олимпиада, а Радо Янков и Владимир Зографски ще участват за трети път. До тях в делегацията ни застават шестима дебютанти: фигуристката Александра Фейгин, алпийката Ева Вукадинова, ски-бегачът Симеон Деянов и представителите на биатлона Благой Тодев, Мария Здравкова и Лора Христова. За други седем – скиорите алпийци Алберт Попов и Камен Златков, биатлонистите Димитър Герджиков, Антон Синапов, Милена Тодорова и Даниела Кадева, както и за състезателя на шейни Павел Ангелов – това ще бъде втора олимпиада.

Председателят на комитета Стефка Костадинова ще пътува за китайската столица, а олимпийско аташе ще бъде шампионката от Нагано ’98 Екатерина Дафовска.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button