Мотивираща история на Ixon

Моторът е доста по-различен от колата. Не само защото не е на четири колела, а на две. Не е и заради това, че с автомобила сме затворени в метална кутия, а с мотора сме отгоре него, сред природата и нейните влияния. Не само защото мотора се кара предимно за удоволствие, а колата повечето пъти по работа и задължения.

Истината е, че мотора дава неподозирана свобода, давайки ви път през задръствания, а едно леко движение на китката ще ви изстреля стотина метра пред колите на светофара. Пътувайки по завоите на тесен планински път вие можете да се насладите както на всеки миг от пътя, така и на всеки елемент от пейзажа. Удоволствието от това да видите небе, а не тапицирания покрива на колата.

Освен удоволствие обаче, мотора е и огромна отговорност – към самия него, към хората, към самите нас. Карането на мотоциклет е страхотно нещо, но за съжаление в 90% от случаите не-паднал моторист няма. Естествено зависи от стила и средата на каране, рано или късно все се пада. При офроуда например падането е ежедневие. На пътя паданията са по-малко, но пък доста по-тежки. Най-важното нещо в тези случаи е да успеем да защитим себе си, като подберем най-добрата екипировка. За да възседнем мотоциклета си и спокойно да препускаме по обширните пътища, трябва миниум да бъдем оборудвани с каска, яке с протектори и ръкавици. И това е минимума!

Подценяването на нуждата от екипировка може да доведе до фатален край, както и до много болезнени и безсънни нощи.

В зависимост от стила на каране и от личните нужди, производителите са установили 4 групи потребители и те са:

  • туринг
  • рейсинг
  • офроуд
  • сити

Естествено преди всичко трябва да решим какъв тип екипировка искаме и дали тя да бъде от кожа или текстил. За целта бързо да изгоним чуденията и да стигнем до правилния избор, ето предимствата и недостатъците на двата материала

Кожа
Предимства:
– добра аеродинамика при висока скорост
– много по-трайна
осигурява високо ниво на протекция

Недостатъци:
– не пази от дъжд и кал
– запарва
– тежи и затруднява придвижването
– високи грижи за поддръжка

Текстил
Предимства:
– проветрив
– лек
– пере се и се поддържа лесно
– по-евтин за производство
– пази от дъжд и кал

Недостатъци:
– по-къс живот
– липса на аеродинамика
– ниски нива на протекция

Естествено на базата на двата материала по-подходящ за туристите е текстила, според повечето производители, а за по-агресивните мотористи правилният избор е – кожата.

Независимо от машината, много е важно за какво точно ще използваме нашата бъдеща екипировка. Друг важен момент е, когато избираме екипировка да се спрем на познати имена и марки.

Една такава е френската екипировка Ixon. Тази марка е родена от страстта на Тиери Маниге през 1996 година, когато е само на 24 годишна възраст. Тази негова страст към двуколесните се появява още преди да участва в няколко регионални състезания по мотокрос. Всички негови бизнес проекти в тази област са обмислени и създадени с любов към мотора и мотористите. Ixon, е лидер във Франция и е разпространена в 70 страни по цял свят. Тя е в топ 5 най-добри производители на облекла, присъствала на Grand Prix. Присъстваща във всички международни дисциплини, като GP,

Moto2, MotoE, Superbike, Supersport, Supermoto, Endurance и други, предоставяйки възможно най-доброто обслужване на шофьорите и екипите.

Ixon, е уникална марка, тя произвежда екипировка за мотоциклетисти, осигурявайки им отлична защита от различните атмосферни влияния. Иновативните продукти на марката са едни от най-добрите и доказани на пазара, от 1996 година до днес. Ixon e достъпна за всеки един любител на мотори, които държат да бъдат предпазени и защитени максимално.

Разнообразието и достъпността на марката ще успее да завладее всеки един истински рокер, позоволявайки му да създаде своя собствена вълнуваща история яздейки свободно своята машина из „градската джунгла“, а и не само.

Ивайло Тодоров

Системен и Уеб администратор и фотограф на медията.
Проверете също
Close
Back to top button