Община Троян е подпомогнала 11 семейни двойки с репродуктивни проблеми

Община Троян е подпомогнала 11 семейни двойки с репродуктивни проблеми, водени от желанието да имат деца през изминалата година,  с 21 254 лв, съобщи кметът Донка Михайлова.

Средствата от общинския бюджет и дарения са за медицински дейности, различни от тези, които осигурява държавния фонд “Ин витро”.

В Троян работи Общинския фонд за асистирана репродукция и лечение на двойки с репродуктивни проблеми. Той подпомага семейства и лица, живеещи на семейни начала в община Троян. Това беше регламентирано с решение №193 от 27 септември 2012 г..

Фондът подпомага финансово с до 2000 лв. за изследвания и процедури, свързани с лечение на безплодието на семейства и лица с репродуктивни проблеми. Тези, които могат да се възползват, трябва да живеят на семейни начала, с постоянен и настоящ адрес на територията на община Троян. Средствата се осигуряват от бюджета на Община Троян.

Заявленията се подават до последния работен ден на всеки месец. Комисията се събира до 10-то число на следващия месец, за да разгледа постъпилите заявления и да вземе решение, съгласно Правилника за организация и реда на работа на Общински фонд за асистирана репродукция и лечение на репродуктивни заболявания.

Въпроси могат да се задават на e-mail: komisia_in_vitro(at)abv.bg

През деветте години, в които фондът работи, са родени 13 деца, като за 2021 година родените троянчета са три.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button