Община Троян представя областта в Европейската олимпиада по статистика

Община Троян представя Областта в Европейската олимпиада по статистика, съобщиха ораганизаторите – НСИ.
Националният статистически институт публикува интерактивна карта, обобщаваща първоначалната регистрация на отбори за Европейската олимпиада по статистика.
ЕОС се организира от Евростат и част от държавите – членки на ЕС, с цел да се повиши статистическата култура на учениците и учителите.
Инициативата е насочена към повишаване на функционалната грамотност на учениците чрез засилване на любопитството и интереса им към статистиката, като се покаже нейната роля както в различните сфери на обществения живот, така и във всекидневието на обикновения човек. Същевременно целта е да се мотивират учителите да използват иновативни методи на преподаване на математическите, обществено-хуманитарните и природните науки и да се насърчи работата на учениците в екип и сътрудничество като средство за намиране на общи решения.
Състезанието се състои от два кръга: национален и европейски. Финалистите от националния кръг във всяка държава могат да участват в европейския кръг. Националният кръг се провежда на български език, а европейският – на английски език.
Церемонията по награждаването на ESC 2022 ще се проведе в Мадрид на 27 юни (ако обстоятелствата позволяват това).
В тази олимпиада традиционно област Ловеч се „отсрамва“ от СУ „Васил Левски“, Троян. Преди 2 години имаше и отбор от СУ „Тодор Кирков“, но за съжаление училището не продължи работата си, въпреки че участниците бяха приети без приемен изпит в две висши учебни заведения.
През тази година област Ловеч има рекорден брой отбори – 17! Те са от две троянски училища: СУ „Васил Левски“ и ПГМЕТ „Акад. Ангел Балевски“. По изтекла от менторите информация, преобладават отборите на осмокласници.
Нека стискаме палци нашите момчета и момичета да се представят достойно!
Но каквито и да са националните резултати, нека поздравим куражлиите, които представиха общината в едно толкова нестандартно, но важно и отговорно състезание.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button