Снегозащитно съоръжение – тип тунел през Беклемето е заложен в плана на МРРБ

Снегозащитно съоръжение – тип тунел през Беклемето е заложено в план – програмата за тази година на Министерство на регионалното развитие. Предвидено е за единствената връзка между хората от двете страни на планината – проходът Троян-Кърнаре – да се обяви обществена поръчка за изработване на проект за изграждане на снегозащитно съоръжение – тип тунел.

Идеята за тунел при прохода Троян-Кърнаре съществува от доста време – 1910 година. По – късно са направени проучвания и изготвени проекти.

През далечната 2002 г. 16 общини настояват правителството да включи в националния план за развитие прокопаването на тунел под Стара планина – от Троян до Карлово.
Според кметовете по това време, тунелът ще отвори най-краткия път от Дунав до Бяло море и ще стимулира икономическото развитие от двете страни на Балкана.

Сметнато е, че трасето от Троян до Карлово ще стане 30 км, като 12 от тях ще бъдат под земята.

Преди 10 години, на 20 ноември 2012 г., отново има среща на областните управители на Ловеч, Пловдив и Смолян.

Според тогавашния пловдивски губернатор (сега и кмет на Пловдив) Здравко Димитров – ЗИКО, именно при Беклемето е подходящото място за изграждането на тунел, а не под Шипка.

„Проходът Троян-Кърнаре почти през цялата зима е затворен, тук зимата е много люта и един тунел би решил проблема с транспортната връзка между Северна и Южна България“, убеден е  тогава Димитров.

По предварителни предвиждания тогава дължината на тунела трябва да е между 7 и 9 км.

„Условията за строителство са идеални, на мястото е само скала, което е много добре за този вид строителство“, уточни областният управител.

През годините е лансирана идеята за жп тунел на това място, а сега няма пречки да се разработи и съоръжение за автомобилния трафик.

„Кметовете искаме, желаем по-точно и настояваме да бъде включен в националната програма за развитие.Когато се приема примерно бюджета за 2003 година, да бъде маркирана идеята за прокарване на тунел „.
Проектът струва 180 милиона долара, които кметовете са готови да привлекат, ако бъдат подкрепени от държавата. Ако тунелът не бъде построен, хората от двете страни на планината остават изолирани помежду си.
Според проекта от 2012 година, тунелът може да бъде построен за 2
години, а за 10 години да се изплати, са сметнали експертите тогава.

През 2022 година вече е заложено в плана на Министерството на регионалното развитие и благоустройство обществена поръчка за проект на дългоочакваното снегозащитно съоръжение.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button