Валентин Ганев и Руси Чанев ще четат стихове на троянеца Цочо Бояджиев

Валентин Ганев и Руси Чанев ще четат стихове от книгата „Апотеоз на меланхолията“ (изд. „Изток-Запад“, 2021) – сборна поетическа книга на проф. Цочо Бояджиев, която събира негови стихотворения, писани между 1970 и 2021 г

Събитието ще се състои на 12 януари от 19 ч. в театралната зала на ректората на СУ (театър „Алма алтер“, вход откъм бул. „Цар Освободител“) град София. Водещ на събитието ще бъде Александър Кьосев, а музикалните импровизации са поверени на Венцислав Благоев.

Цочо Бояджиев е един от водещите български учени хуманитаристи, основоположник на философската медиевистика в България. Преподава история на античната и средновековната философия в СУ „Св. Климент Охридски“. Член е на Международното общество за изследване на средновековната философия (Лувен) и на Европейската академия на науките и изкуствата (Виена). Автор е на студии и монографии, учебни помагала, съставил е няколко антологии и сборника с философски текстове. Учредител е на Института за изучаване на средновековна философия. Превежда от латински, старогръцки и немски.

Роден е в Троян през 1951 г. Носител е на Националната награда „Христо Г. Данов“, голямата награда на портал „Култура“, наградата „Златната метафора“, Големия кръст на Суверенния Малтийски орден и отскоро – на поетичната награда „Иван Николов“ за стихосбирката си „Кухата сърцевина на живота“. Свои фотографии е показвал в самостоятелни и групови фотоизложби, както и в издадените съвместно с Николай Трейман фотоалбуми „Пътят на човека“ и „Денят на човека“.

Източник
БТА

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button