Анита Маринова: Не на евросредства, а на собствени финанси разчита община Троян

Подходът към изграждането на дигиталната трансформация на местната власт в Троян е адекватен, правилен

Анита Маринова – началник отдел „Услуги за гражданите“ в община Троян, участва в дискусията на Радио Варна по проекта на Българското Национално Радио „НАШАТА ЕВРОПА“. Задължително върху процеса на дигитализация трябва да се фокусират образователната система, европейците като граждани, потребители и ползватели на услуги и бизнесът –

Посланието ни: Дигиталната трансформация=Дигитално образование

Не на евросредства, а на собствени финанси разчита малката община Троян, за да дигитализира най-важните за гражданите й услуги, каза Маринова  в дискусията. За около 10 години, чрез фирма, спечелила обществена поръчка, общината успява да дигитализира Регистъра за гражданско състояние за периода 1910 – 1999 г. Регистърът дава информация за ражданията, браковете и смъртните случаи на територията не само на град Троян, но и в прилежащите села. Успоредно със създаването на Регистъра, общинската администрация, отново със собствени средства и разчитайки на собствените си експерти, създава Националната база данни на населението от 1880 г. до момента. Тази информация може да се ползва от всяка точка на страната, уточни Маринова.

Подходът към изграждането на дигиталната трансформация на местната власт в Троян е адекватен, правилен. Анализът на нуждите на местното население, защото те са специфични за всяка община, трябва да бъде определящ при създаването на списъка от дигитални задачи/услуги, които ще се решават, е мнението на Мариана Трифонова от Института за икономическа политика. Процесът не е технически, а политически, смята Трифонова. Местната администрация, ръководствата на общините, трябва да са убедени в необходимостта от дигитална трансформация и процесът да бъде устойчив, а гражданите „въвлечени“ в процеса, заяви още Трифонова.

В дискусията бяха разискани още теми за  добрия пример на Естония, лидер в европейската дигитализация.

Решенията на дигиталната трансформация трябва не само да са удобни, но и сигурни. Това е мнението на Стела Иванова – главен продуктов директор в IT компания със сериозен пазар в страната и ЕС.

Евгени Андреев – преподавател във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ и участник в дискусията на Радио Варна по проекта „Нашата Европа“, коментира темата за притеснението на европейците, в частност българите, от използването на дигитални услуги.

Дигиталните промени в обществения живот, предизвикани от епидемията от КОВИД 19 и общият технологичен скок, водят до необходимостта от промени в образованието – институционално и личностно, управлението и институциите.

Източник
БНР

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button