Държавата ще продава дървата за огрев без посредници

Мярката ще подпомогне над 1.5 милиона домакинства, които ползват дърва за огрев

Държавата ще продава дървата за огрев без посредници. Цената пада, каза на брифинг  Министърът на икономиката Корнелия Нинова, цитирана от Троян експрес  и областта.

Бяхме обещали да направим всичко по силите си държавата да помогне в този момент на бедните и на затрудненията на хората с цената на дървата и с достъпа до дърва и дървесина. Това е още едно изпълнено обещание пред българските граждани, а новината засяга над 1.5 милиона домакинства, които ползват дърва за огрев. Това заявих по време на съвместния брифинг с министър Иван Иванов.
Държавата влиза в ролята си и в този сектор, като се ограничават посредниците, а цените падат. От днес започват да работят 17 склада в Държавните горски стопанства и в Държавните ловни стопанства, те ще станат 56 в скоро време. Там дървесината за огрев ще се продава на цената да добиване, без никакви надценки и такси за гражданите. От тези складове ще се извозват дървесината и дървата до мястото, където живеят хората, нуждаещи се от тези дърва.
Ограничаваме посредниците, които на места са по няколко, които натоварват цената, и които купуват дърва, за да ги препродават. В един от тези складове дървесината се добива на 84 лв., а същата на пазара е 160 лв. Държавните горски стопанства започват да наемат работници, които да добиват самата дървесина в гората, както и да закупуват високопроходима техника.
За да стане мярката ефективна, имаме нужда от помощта на кметовете, които да ни предоставят списъците с хората, нуждаещи се от дървесина.
Министър Иван Иванов: Дървата за огрев ще се продават на населението директно от държавните горски и ловни стопанства
Целта да се намали цената на дървата за крайните потребители
“Дървата за огрев ще се продават на цена по себестойност директно от складовете на държавните горски стопанства и така цената за населението ще намалее.“ Това съобщи министър Иван Иванов.
„Мярката цели чрез добива на дървесина със събствени работници от държавните гори да се намали цената на дървата за крайните потребители“, каза министър Иванов. Той обясни, че от днес директни продажби започват в 17 склада, като следващите 2 месеца те трябва да станат 56.
Миинистър Иванов допълни, че държавните горски и ловни стопанства ще допринесат за падането на цената, като наемат собствени работници и като закупят техника за дърводобив, което ще се случи след провеждането на обществени поръчки.
Инвестициите за закупуването на техника ще бъдат направени със средства на държавните горски стопанства, без да се натоварва държавният бюджет.
Допълнително горските и ловните стопанства ще транспортират дървата за огрев.
Той посочи, че мярката цели дървата за огрев да са достъпни за населението през този и следващия отоплителен сезон, като ще бъдат взети мерки дървесината да стига до хората, а не до прекупвачите.
„Целта е да се задоволят нуждите на местното населението“, подчерта министърът на земеделиетоп и допълни, че продажбите на местното население стават въз основа на списъци, съставени от кметовете.
„Ще търсим съдействие от кметовете да не се вадят хора от списъка и да не се добавят такива, които не са местно население“, заяви министър Иванов.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button