Ивиана Тончева за „ГЛИНА“ от Виктория Бешлийска

Ивиана Тончева, ученичка в  СУ „Васил Левски“ – Троян
8 клас,  ни представя книгата „ГЛИНА“ от Виктория Бешлийска, която е четена най-много от българите през 2021 г.

„Глина“, на Виктория Бешлийска е български роман, издаден през 2020 година. В книгата се проследява историята на Жара и Велойко и изпепеляващата любов помежду им. Изцелението на Зевна. Грижата за овцете със Зария, страданията на Арсо, молитвите на Боя, надеждите на Манасия и чакащата Ерина.
Въртиш се на спираща дъха емоционална въртележка между героите и заедно с тях изживяваш копнежите, страховете, мечтите и надеждите им. Действието се развива през XVII век в село Бусинци, когато България е под османска власт. Виктория Бешлийска подробно излага красотата и идентичността на бусинската керамика. В книгата си тя набляга силно на емоцията и природната картина, описва ежедневието на хората, когато всичко, което са притежавали, е било изработено от собствените им ръце или закупено от пазара на селото. Макар и да отразява време отпреди четиристотин години, нейният роман успява да ни потопи в злополуките и постиженията на едновремешните хора.
Именно тази книга ме вдъхнови да се поинтересувам от бусинската керамика, за която досега не бях чувала. Характерните цветове за нея са зеленото, жълтото и виненочервеното, а най-известните съдове били менци и кани за вода. Горещо бих препоръчала романа на всеки, който иска да погледне към миналото, към специфична българска култура и различен начин на мислене, но предадени чрез една невероятна любовна история.
Ивиана Тончева
СУ „Васил Левски“ – Троян
8 клас

Автор:
Ивиана Тончева СУ „Васил Левски“ – Троян 8 клас

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button