Кметът на Троян: Ограничения за тока са наложени във всички структури

Уличното осветление продължава да работи нормално през цялата нощ в Троян

Кметът на община Троян и  зам.-председател на Сдружението на общините, Донка Михайлова сподели пред камерата на BTV, за предаването „Тази сутрин“,  че във всички общини ръстът на разходите за ток спрямо януари миналата година е към 200-250%. За община Троян той е към 230%. , поясни  Михайлова.

За разлика от други общини, в Троян, „уличното осветление продължава да работи нормално през цялата нощ, защото има много хора, които работят на три сменен режим и много туристи. Ограничения за тока са наложени във всички структури в общината, училищата, читалищата и културните институции на общината.   Икономии се налагат и в цялата страна“- каза още кметът пред репортера на БТВ.

Общините поискаха българската държава да ги подкрепи заради високите сметки за ток. Правителството обеща подкрепа, но срещу прозрачно харчене на местния бюджет и изпрати Агенцията за държавна финансова инспекция на проверки.

В интервю пред БНР, Михайлова алармира през месец януари, че  абсурдната ситуация е заради все още неприетия държавен бюджет за тази година и Закона за публичните финанси, който не им позволява да платят по-високите сметки за януари навреме и в срок

„В бюджетите на общините, които се планират в началото на всяка година, никъде няма предвидени такива ръстове на електроенергията“, пояснява зам.-председателят.

По думите ѝ не малко общини в България, които работят на дефицит и имат неразплатени сметки, няма откъде да вземат непредвидените средства:

„. В Троян ние оставяме всяка година едно перо за т.нар. непредвидени разходи, с които средства покриваме непредвидени и кризисни ситуации. Тази година всички средства от това перо отидоха за плащане на повишените цени на електроенергията“.

По думите ѝ не малко общини в България, които работят на дефицит и имат неразплатени сметки, няма откъде да вземат непредвидените средства“

„Народното събрание трябва да направи поправки в Закона за публичните финанси. Ако това не се случи, всеки кмет трябва да поеме своята отговорност – да плати и да бъде наказан, или да не плати и да постави под риск нормалното функциониране на общините“

„Очакваме за февруари компенсации в рамките на 75 на сто от ръста в сравнение с предходната година, но не повече от 250 лева за мегаватчас“, заяви още Михайлова.

Целият разговор може да видите ТУК

Източник
БТВ

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button