Личната библиотека на Любомир Левчев с нов дом

Личната библиотека на Любомир Левчев с нов дом, съобщават от НЧ“Наука – 1870″ Троян
Както преди време съобщихме, личната библиотека на Любомир Левчев беше дарена от неговите наследници със съдействието на Иван Гранитски – собственик на издателство „Захарий Стоянов”, и Община Троян на читалищната библиотека, ни съобщават от читалището
С финансовата подкрепа на Община Троян във фоайето на НЧ „Наука – 1870 г.” – Троян (3. етаж) бяха монтирани стелажи, върху чиито лавици ще бъдат подреждани ежемесечно книги от библиотеката на Левчев.

Първите подбрани вече заеха своите места и могат да бъдат разгледани от всеки, който проявява интерес.

Роден е на 27 април 1935 г. в Троян.] Завършва гимназия в София и висше образование в Софийския университет „Климент Охридски“, специалност „Библиография и библиотекознание“ към Философско-историческия факултет. Член е на БКП от 1961 г. Като ученик и студент е секретар на Комсомолското дружество. От 1959 до 1963 г. е инструктор в ЦК на ДКМС.

Първата му книга „Звездите са мои“ е издадена през 1957 г., а общо 58 негови книги са преведени в 36 страни. Автор на три романа и на сценарии за филмите „Мълчаливите пътеки“, „Гибелта на Александър Велики“ и „Сладко и горчиво“.

Работи в Радио София и вестник „Литературен фронт“

От 1972 до 1975 г. е заместник-председател на НС на ОФ. По-късно е първи заместник-председател на Комитета за култура. Председател на Съюза на българските писатели от 1979 до 1988 г. Левчев е част от близкото обкръжение на Тодор Живков, известно като „ловната дружинка“ и действащо като неформален съветнически щаб. Член е на Президиума на НС на ОФ, на Световния съвет на мира и на Европейската академия за наука и изкуство.От 1991 г. е собственик на издателска къща „Орфей“, издаваща стихосбирки и едноименно списание.

Личната библиотека на Любомир Левчев с нов дом

Източник
НЧ"Наука -1870" Троян

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button