Любен Гатев дари своя първи роман за библиотеката в Троян

Любен Гатев, който е роден в Троян, живее и твори в София – издаде своя първи роман „Големите мечти”. Той  дари два екземпляра на Библиотеката към Народно читалище „наука – 1870“ в града.

Екипът на читалището написаха, че винаги с радост приемат дарения, които самите автори правят на библиотеката.

„Още повече ни е приятно, когато тези автори са троянци. Такъв дарител е Любен Гатев, който лично донесе в библиотеката два екземпляра от своя първи роман „Големите мечти”.
„Имах удоволствието дълго да работя върху романа на Любен Гатев. Бях поканен да му бъда редактор и аз съвестно прочетох и обсъдих с автора всяка глава. В началото романът ми се струваше по-скоро приключенски – в стила на новите „криптоисторически” произведения. Но лека-полека открих, че освен голямата авторова ерудиция, заплетения сюжет и интересните обрати – в него има заложено и нещо, което в повечето от „романите с напрежение” няма – в него има човечност. Всъщност това (открих, четейки) се дължеше на факта, че когато има любов – има и човечност. Защото този роман е и роман за любовта. И също – за колебанията и търсенията на младия човек. Как такива дълбоки психологически теми се влагат в един роман, почти напълно отговарящ на определението за трилър? Ще видите, ще усетите, четейки. Любен Гатев е успял” – това е оценката на Калин Терзийски“.
Троянецът е завършил е магистърска програма по творческо писане в Софийския университет „Св. Кл. Охридски”.
Романът му „Големите мечти” вече е на разположение на читателите в отдел „Заемна за възрастни”, споделят от библиотеката.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button