Донка Михайлова: Премиерът се извини за създаденото недоразумение

НСОРБ иска среща с премиера по повод изказванията на депутати, които внасят напрежение сред местните власти

Донка Михайлова е получила извинение от Премиерът Кирил Петков, относно напрежението създадено около вчерашното изказване на депутат от ПП “Продължаваме промяната”   за мандатността на избирателните органи. Ето и малко предистория.

През 2023 г ще се състоят изборите за местната власт.

Един от коалиционните партньори на “Продължаваме промяната” – ПД “Социалдемократи”, предлага ограничаване на мандатите до два за кметове и общински съветници. Това се случва с уговорката, че имат принципната подкрепа на ПП и разговори се водят. Предложението ще бъде внесено в парламента до средата на март, а аргументът е – ограничаване на корупционните практики. Дали обаче това е истинското намерение на властта? 

За коментар потърсихме Донка Михайлова, кмет на Троян, избрана за трети път на поста градоначалник през 2019 година, и заместник-председател на Националното сдружение на общините в Република България. 

Ето какво каза тя: специално за репортер на Троян експрес  и Областта

Въпросът с избирателността на изборните органи –  кметове, Президент, народни представители, се обсъжда отдавна и затова има аргументи  – За и Против. Вчерашното изказване на депутат от ПП“Промяната продължава” прозвуча обаче като опит , новосъздадените партии, да създадат пространство, което да заемат те. Затова това изказване провокира доста напрежение. Тази сутрин по друг повод, имах среща с  Вицепремиера  и Министър на икономиката , Корнелия Нинова, и изразих напрежение, което възникна сред местните власти. Скоро след това ми се обади Премиерът Кирил Петков,  с когото г-жа Нинова е разговаряла, за да каже, че това изказване не е позиция на политическия проект “Продължаваме промяната”. 

“Промяната продължава” не стои зад тази теза и такова мнение не е обсъждано с коалиционните партньори, 

Премиерът  се извини за създаденото недоразумение. Този разговор беше повод аз да поискам среща на ръководството на Националното сдружение на общините (НСОРБ),  с премиера, за да бъдат изяснени някои противоречия, които се появиха в публичното пространство в последно време между представителите  на правителството, народни представители и местни власти.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button